Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Uitspraak in Urgenda-zaak is een ramp voor milieu en economie’

Redactie

Klimaatactivisten wrijven zich na deze week in de handen met de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. De Nederlandse Staat is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen eind volgend jaar te hebben gereduceerd met 25 procent. Financieel journalist Arno Wellens noemt de uitspraak "een ramp". "Dit is verschrikkelijk nieuws. Dit is slecht voor het milieu en het is een ramp voor de economie," zegt Wellens in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Nederland legt zichzelf op deze manier veel strengere normen op dan andere landen, waar vervolgens wel handel mee wordt gedreven, zo zegt Wellens. "Om de CO2-uitstoot te laten dalen, zullen wij verschrikkelijke dingen moeten doen met onze economie. Er zullen zeer ingrijpende maatregelen genomen moeten worden. Het stomme is dat Nederland handelsverdragen sluit met landen die die milieumaatregelen niet nemen."

Plofkippen en gemartelde varkens

Als Nederland de eigen industrie strenge nomen oplegt, verplaatst de industrie zich naar een plek waar die regels niet gelden, zegt Wellens. "De kinderarbeid gaat naar Azië. De plofkippen gaan naar Oekraïne. Door het handelsverdrag met Canada komen de gemartelde varkentjes straks daar vandaan. We hebben geen grip meer op die realiteit. Juridisch kan de rechter dit doen, maar hoe het in de praktijk uitwerkt is rampzalig voor Nederland."

Idioterie

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma voorziet ook problemen met het naleven van deze verregaande rechterlijke uitspraak. "Je kunt het allemaal wel bepalen, maar hoe sanctioneer je het?", vraagt Ausma zich af. "Wat als het niet lukt? Komt er dan een dwangsom, en wie betaalt dan aan wie? Dat is de idioterie achter zo'n beslissing. Je moet het kunnen afdwingen, en dat gaat niet. Je kunt het zien als een inspanningsverplichting, maar als het niet haalbaar is, dan houdt het op."

Het is dan ook niet aan een rechter om op deze manier beleid aan de overheid op te dringen, zo vindt Ausma. "Een rechter kan het juridisch goed duiden, maar heeft minder verstand van hoe het in de werkelijkheid moet worden uitgevoerd. Ik vind niet dat de rechter daar dan een oordeel over moet vellen."

LEES OOK: ‘Wet moet aangepast worden om rechtszaken zoals Urgenda-zaak te voorkomen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau