main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 21 december 2019 — 17:41

‘Wet moet aangepast worden om rechtszaken zoals Urgenda-zaak te voorkomen’

De Hoge Raad bepaalde deze week dat de Staat verplicht is om de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van 2020 met minimaal 25 procent te hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Daarmee is het vonnis in de zaak die stichting Urgenda had aangespannen definitief. Politiek commentator Syp Wynia verwacht vaker dit soort rechtszaken te zien waarbij een stichting de staat dwingt tot bepaald beleid.

De Hoge Raad verwijst in de Urgenda-uitspraak naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “De redenering is dat als de Nederlandse regering niet voldoende doet om het klimaat in toom te houden, dat een schending van de mensenrechten is”, zegt Wynia in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Dat is een redenering die absurd is.”

Wynia ziet vaker dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gebruikt wordt om “de gekste dingen” tot mensenrecht te verklaren. “Het verrast me niet omdat we al 25 jaar een verandering hebben in het Burgerlijk Wetboek. Dat maakt dit allemaal mogelijk,” zegt Wynia. “Het is geen internationale zaak. Rechters in andere landen zullen dit ook niet overnemen. In 1994 is er een artikel ingevoerd waarin staat dat iedere vereniging of stichting die in z’n statuten heeft staan dat die het algemeen belang vertegenwoordigd, daarvoor bij de rechter kan opkomen tegen de overheid.”

‘Namens jou en mij naar de rechter’

Door dit artikel kan Urgenda zo’n grote invloed uitoefenen op het overheidsbeleid, legt Wynia uit. “Urgenda zegt van zichzelf dat ze het algemeen belang vertegenwoordigen. Dan kunnen ze namens mij en jou de staat aanpakken bij de rechter.”

Wynia verwacht dat we steeds vaker zullen meemaken dat een stichting op deze manier naar de rechter stapt om de overheid te dwingen tot bepaalde maatregelen. “We zagen het ook met anti-rookmaatregelen tegen cafés. Iedereen die maar beweert voor het algemeen belang op te komen, kan zo naar de rechter stappen.”

Volgens Wynia is een aanpassing van dit wetsartikel het enige dat wij kunnen doen om meer rechtszaken te voorkomen. Hij acht de kans groot dat dit in 2020 op de politieke agenda zal komen. Ook is het nu wachten op iemand die een zaak aanspant omdat hij zoveel last heeft van de klimaatmaatregelen, zo verwacht Wynia. “Die kan zeggen dat het tegen het algemeen belang is dat de klimaatmaatregelen doorgaan. Dan krijgen we een clash van rechters.”

LEES OOK: Hoge Raad: Uitstoot CO2 moet volgend jaar verder omlaag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat zal er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen? Presentator Martijn de Greve…

Lees meer