main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 november 2019 — 10:34

‘Politici krijgen betaalde sollicitatiecursus om wachtgeld te verminderen’

Leden van de Tweede Kamer kunnen binnenkort mogelijk gratis gebruik maken van sollicitatiecursussen en loopbaantrainingen. Dit is te lezen in een voorlopig wetsvoorstel, weet het AD. Het voorstel is bedoeld om de wachttijd van Kamerleden te verkorten en de kosten van het wachtgeld te drukken.

Politici die vrijwillig vertrekken of uit hun ambt worden gezet, hebben drie jaar en twee maanden recht op een uitkering om de periode na het ambt en een nieuwe baan financieel te dekken. Uit onderzoek van een aantal jaar terug blijkt dat de helft van de politici moeite heeft met het krijgen van een nieuwe baan na een carrière in de Kamer.

Keerzijde

In het wetsvoorstel wordt ook de keerzijde van het idee genoemd. ‘Voortijdig aftreden als volksvertegenwoordiger kan worden gezien als een vertrouwensbreuk met de kiezer’, schrijft het ministerie. ‘Aan de andere kant is het wenselijk dat Kamerleden na hun aftreden snel kunnen beginnen met solliciteren.’

Forum voor Democratie-raadslid in Amsterdam Annabel Nanninga kan het wetsvoorstel niet serieus nemen, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als jij niet een cv’tje kan tikken of een bedrijfsplan kan schrijven en jezelf een beetje kan verkopen, heb je ook niks te zoeken in de Tweede Kamer. Ik denk niet dat deze groep deze trainingen nodig heeft, waarmee ze ook nog belastinggeld opslokken. Als ze de Kamer uitgaan of willen, moeten ze zelf een nieuw baantje regelen.”

LEES OOK: GroenLinks-Kamerlid moet wachtgeld terugbetalen: kreeg 7.000 euro per jaar

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer