GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks gaat het wachtgeld dat ze de afgelopen jaren ontving terugbetalen. Omdat Diks voordat ze in de Tweede Kamer kwam wethouder in Leeuwarden was, had ze het recht om haar inkomen van 115.000 euro als Kamerlid aan te vullen. Na berichtgeving hierover van de Volkskrant vandaag, is Diks teruggefloten door haar partij.

De Volkskrant vroeg informatie op over Kamerleden die wachtgeld ontvangen. Diks is een van de parlementariërs die het inkomen aanvult. “De fractie wist het niet en had het wel willen weten”, laat de partij weten.

“Isabelle Diks heeft formeel het recht om wachtgeld te ontvangen, maar de fractie vindt het gebruik van deze regeling in dit geval moeilijk uit te leggen”, aldus GroenLinks. “In overleg met de fractie heeft Isabelle de regeling dan ook stopgezet en zal zij het ontvangen wachtgeld terugbetalen.”

‘Bepaald bestedingspatroon’

Sinds 2017 liet Diks haar inkomen aanvullen met zo’n 7.000 euro per jaar.  “Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon”, zei ze eerder nog tegen de Volkskrant. “Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan, omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam. Het is in Nederland altijd heel chique om afstand te doen van rechten, maar dat heb ik dus niet gedaan.”

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ontvangt wachtgeld, zo’n 37.000 euro per jaar. Daar heeft hij recht op omdat hij in de vorige kabinetsperiode staatssecretaris en minister was. Het wachtgeld noemt Dijkhoff in de Volkskrant “uitgesteld loon” en “onderdeel van de arbeidsvoorwaarden” van bewindspersonen.

Geanonimiseerde lijst wachtgeldregelingen

Maandag kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een geanonimiseerde lijst te publiceren van wachtgeldregelingen. De hoogte van het bedrag en de duur van de regeling zullen openbaar gemaakt worden, de naam van de ontvanger niet.

LEES OOK: Oud-politici krijgen meer dan 24 miljoen aan wachtgeld: ‘Ze slepen tonnen binnen’