Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Agenten stoppen met sociale media wegens regels en angst voor baas

Redactie

Politieagenten durven zichzelf minder te uiten op sociale media uit angst voor de reactie van hun leidinggevende. Dat zeggen anonieme agenten en de politievakbonden tegen De Telegraaf.

Agenten delen op Twitter en Facebook bijvoorbeeld politienieuws of foto's van zichzelf tijdens hun dienst. Maar soms klinkt er van hun kant ook online kritiek op bijvoorbeeld het personeelstekort bij de politie. Voor al die berichten zijn er inmiddels strenge richtlijnen opgesteld, waarover de agenten nu hun beklag doen.

"De politieleiding accepteert kritiek lang niet altijd en legt soms zoveel restricties op, dat agenten zich genoodzaakt voelen het eigen account te sluiten", zegt advocaat Sébas Diekstra tegen de krant.

Contact via sociale media

VVD-Kamerlid Zohair El Yassini vindt het een slechte zaak dat agenten stoppen met Twitter, Facebook en Instagram uit angst voor reacties van de baas. "Ze moeten contact houden met hun wijk, hun gemeente. Dat doe je ook via social media."

El Yassini snapt echter wel dat er vanuit de politie bepaalde regels worden opgelegd. "Je spreekt als agent op social media niet namens jezelf, maar namens de politie. Je moet een balans vinden tussen het uniform en het in contact blijven met de wijk."

LEES OOK: Politiehond Bumper enorm populair op Instagram: ‘Al sinds hij pup is kan iedereen meekijken’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau