Agenten stoppen met sociale media wegens regels en angst voor baas
Politieagenten durven zichzelf minder te uiten op sociale media uit angst voor de reactie van hun leidinggevende. Dat zeggen anonieme agenten en de politievakbonden tegen De Telegraaf.
Agenten delen op Twitter en Facebook bijvoorbeeld politienieuws of foto's van zichzelf tijdens hun dienst. Maar soms klinkt er van hun kant ook online kritiek op bijvoorbeeld het personeelstekort bij de politie. Voor al die berichten zijn er inmiddels strenge richtlijnen opgesteld, waarover de agenten nu hun beklag doen.
"De politieleiding accepteert kritiek lang niet altijd en legt soms zoveel restricties op, dat agenten zich genoodzaakt voelen het eigen account te sluiten", zegt advocaat Sébas Diekstra tegen de krant.
Contact via sociale media
VVD-Kamerlid Zohair El Yassini vindt het een slechte zaak dat agenten stoppen met Twitter, Facebook en Instagram uit angst voor reacties van de baas. "Ze moeten contact houden met hun wijk, hun gemeente. Dat doe je ook via social media."
El Yassini snapt echter wel dat er vanuit de politie bepaalde regels worden opgelegd. "Je spreekt als agent op social media niet namens jezelf, maar namens de politie. Je moet een balans vinden tussen het uniform en het in contact blijven met de wijk."