Rutte noemt verlaging maximumsnelheid op snelwegen ‘een rotmaatregel’
Premier Mark Rutte baalt van de verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen. “Een rotmaatregel”, noemde hij het woensdagochtend bij de presentatie van plannen om de maximumsnelheid te verlagen en via een noodwet de dijk- en kustversterkingen te laten doorgaan.
Het kabinet verlaagt de snelheidslimiet overdag naar 100 kilometer per uur. Tussen 19.00 uur en 6.00 blijft de snelheidslimiet zoals hij nu is. “Niemand vindt het leuk”, zei Rutte, wiens VVD zich eerder juist inspande om de snelheidslimiet op te hogen tot 130. Het is volgens hem nodig “om te voorkomen dat Nederland op slot gaat” en banen verloren gaan. “Ik vind het verschrikkelijk als VVD’er. Maar banen gaan boven snelheid.”
Verlaging niet meteen doorgevoerd
Het kabinet weet nog niet wanneer de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen ingaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil voor 1 december met een plan van aanpak komen. De verlaging kan niet meteen doorgevoerd worden.
Volgens het kabinet kan “op enig moment” worden besloten dat de snelheid weer kan worden verhoogd, bijvoorbeeld als de auto’s die op de Nederlandse wegen rondrijden schoner worden of als de stikstofuitstoot door andere maatregelen flink is afgenomen. Premier Mark Rutte benadrukt dat dit niet op korte termijn valt te verwachten.
Ruimte voor woningbouw en aanleg wegen
Door de verlaging worden minder stikstofoxiden uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet “droge voeten” garanderen.
Rutte noemt de stikstofproblematiek “ingewikkeld en veelomvattend” en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. “We kunnen niet meer op de pof leven.” Volgens Rutte heeft het kabinet “alles gedaan dat het moest doen” en ging het niet sneller.
Uitbreiding boeren alleen op duurzame manier
Boeren die door willen met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit. Veehouders krijgen een speciaal type veevoer waardoor de mest van het vee minder stikstof uitstoot.
Rutte beklemtoonde dat dit een eerste pakket maatregelen is en dat de ingrepen die soelaas bieden op de lange termijn nog worden aangekondigd. Voor het einde van het jaar hoopt het kabinet ook daar meer duidelijkheid over te geven.
Niet genoeg bescherming natuurgebieden
Het kabinet was genoodzaakt met het pakket te komen door de uitspraak eind mei, waarin de Raad van State oordeelde dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan speciale natuurgebieden. Over die Natura 2000-gebieden gaat het kabinet wel in gesprek met de Europese Commissie. Mogelijk worden gebieden samengevoegd waardoor meer stikstof neer mag dalen.
Ook de problemen die zijn ontstaan door de strenge normen voor schadelijke chemische stoffen vragen om een snelle oplossing. Minister Stientje van Veldhoven (toen nog staatssecretaris) kondigde vorige maand aan onderzoek te doen naar een nieuwe landelijke norm, die hoger ligt dan de strenge normen die nu worden toegepast. Door onderzoek zou die regeling op zich wachten, maar Van Veldhoven wil voor 1 december met een norm komen.
LEES OOK: Coalitie is het eens over aanpak stikstof, maximumsnelheid omlaag naar 100
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie
De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.
De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…
Lees meerIn de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…
Lees meerEen 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…
Lees meerHandhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…
Lees meerPremier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…
Lees meerEen 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…
Lees meerDe Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…
Lees meerNederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…
Lees meerDe Rijn bij Lobith heeft donderdagmorgen de laagste waterstand ooit bereikt, meldt Rijkswaterstaat na berichtgeving van NU.nl. Om 08.00 uur stond het waterpeil op 6,48…
Lees meerRussische luchtaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkov hebben aan negen mensen het leven gekost, meldt de regionale gouverneur. Ook raakten er volgens Oekraïne dertig mensen…
Lees meerDe werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…
Lees meerBoeren moeten meer krijgen voor biologische producten, stelt een groep van experts, boeren en bestuurders in een eigen stikstofplan. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Het…
Lees meerChinese troepen doen eind deze maand mee aan een militaire oefening in Rusland. Het Chinese ministerie van Defensie schrijft woensdag in een verklaring dat het…
Lees meerDe AOW moet onmiddellijk worden verhoogd. Dat eist de Seniorencoalitie – bestaande uit ANBO, KBO-PCOB, de Koepel Gepensioneerden en NOOM – volgens De Telegraaf in…
Lees meerUiterlijk 9 september moet het kabinet toezeggen een schadevergoeding te gaan regelen voor zorgmedewerkers met langdurige Covid. Zo niet, dan stappen vakbonden FNV en CNV…
Lees meer