1,3 miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten door werkstress
1,3 miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten als gevolg van werkstress. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en TNO. Dat personeel niet kan werken door een burn-out heeft werkgevers 2,8 miljard euro gekost in 2017. Dit is 300 miljoen euro meer dan vorig jaar.
Eén van de oorzaken van de vele burn-outs is de dagelijkse informatie-overload aan binnenkomende berichten. Zes op de tien werknemers maakt bijna de hele dag gebruik van pc of smartphone en 28 procent zegt stress te krijgen van de dagelijkse stroom aan berichten. Ook de digitale bereikbaarheid buiten werktijd zorgt voor stress.
LEES OOK: Nederlanders net zo tevreden als in 2008, wel meer onzekerheid en burn-outklachten
Bijna helft vindt maatregelen op werk nodig
De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden is vanwege de Week van de werkstress uitgevoerd onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar. 35 procent van de ondervraagden zegt te maken te hebben met werkdruk of -stress. 45 procent van de ondervraagden vindt aanvullende maatregelen op het werk nodig om de werkstress te verlagen.
"We moeten hier het gesprek over voeren", zegt Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Iedereen wil het liefst goed en lekker in zijn vel zitten. Burn-outverschijnselen zijn vreselijk. Ik hoop dat werkgevers en werknemers hierover gesprekken kunnen hebben."
Stand van Nederland maakte eerder een aflevering over de geluksindustrie en burn-outklachten. Kijk deze aflevering terug via NPO Start!