main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 september 2019 — 08:36

Nederlanders net zo tevreden als in 2008, wel meer onzekerheid en burnout-klachten

De kwaliteit van leven van de Nederlandse bevolking is de afgelopen tien jaar gelijk gebleven. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat 2000 mensen ondervroeg. Ondanks de economische groei van de afgelopen jaren zit de tevredenheid met het leven op hetzelfde niveau als in 2008.

Nederlanders geven hun eigen leven gemiddeld een 7,8 en dat rapportcijfer is in het afgelopen decennium nauwelijks veranderd. In 2008 was de gemiddelde waardering 7,9. De tevredenheid met het leven nam licht af bij jongvolwassenen (18-34 jaar), eenoudergezinnen, middeninkomens, lageropgeleiden en niet-werkenden. Alleenstaanden werden daarentegen tevredener.

“Een gemiddelde betekent natuurlijk dat er veel mensen tevreden zijn, maar dat betekent niet dat iedereen even tevreden is”, zegt directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De economie is verbeterd sinds de crisis, maar de kosten zijn ook gestegen. Mensen met een laag of middeninkomen merken dus minder van die economische groei en dat zorgt dat men toch wat pessimistischer wordt.”

Ouderen

Jongeren geven hun leefsituatie een hogere beoordeling dan oudere leeftijdsgroepen. Mensen van 65 jaar en ouder hebben wel een inhaalslag gemaakt. Hun leefsituatie verbeterde in de afgelopen tien jaar en die verbetering komt vooral doordat hun bezit van consumptiegoederen, zoals laptops en vaatwassers, toenam en hun woonsituatie verbeterde.

Bij de echt ouderen blijft dit nog achter, zegt Putters. “De 90-plussers hebben vaker weinig te besteden, maar wel veel zorg nodig. Daar kan nog wat extra aandacht naar toe vanuit de politiek.”

Arbeidsomstandigheden

Bijna drie op de vier mensen zijn (zeer) tevreden met de arbeidsomstandigheden: 73 procent. Bij zzp’ers ligt dat percentage nog iets hoger. Het SCP constateerde wel een duidelijke toename in burn-outklachten bij werknemers. Sectoren met veel burn-outklachten zijn niet noodzakelijk de sectoren met veel onvrede: in het onderwijs zijn de werknemers relatief tevreden met hun werk, maar ligt het aantal burn-outklachten het hoogst.

Volgens Putters zorgen flexcontracten voor veel onzekerheid. “Vooral bij de lage en middeninkomens zijn veel mensen in zulke contracten terechtgekomen. Dat maakt onzeker naar de volgende crisis toe. Die situaties verbeteren is heel belangrijk.”

Algemene gevoelens van tijdsdruk komen vrij veel voor, ondervond het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de mensen tussen de 20 en 64 jaar voelen vier op de tien mensen zich weleens opgejaagd en ongeveer zes op de tien voelen zich weleens te druk. Jongvolwassenen (vooral met thuiswonende kinderen), mensen met een hoger opleidingsniveau en mensen met een hoger inkomen voelen meer druk dan mensen van 35 tot 64 jaar en mensen met een lager opleidingsniveau en een lager inkomen.

In vergelijking met 2008 gaven vorig jaar meer mensen aan dat het de goede kant opgaat met Nederland. Meer mensen dan voorheen zijn tevreden met de democratie en de regering, maar een aanzienlijk en stabiel deel van de bevolking is cynisch over de politiek.

‘Zeer zorgelijk’

CNV Vakcentrale noemt het ‘zeer zorgelijk’ dat de kwaliteit van leven van Nederlanders ondanks de economische groei niet toeneemt. De werknemersorganisatie reageert hiermee op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat 2000 mensen ondervroeg.

Het SCP concludeert dat de tevredenheid met het leven op hetzelfde niveau zit als in 2008. “Voor het CNV staat het verband tussen de onzekere arbeidsmarkt en de toenemende ontevredenheid van burgers als een paal boven water”, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. Hij wijst erop dat twee miljoen Nederlanders een onzeker contract hebben, 600.000 mensen meer dan een baan hebben om rond te komen en 200.000 werkenden onder de armoedegrens leven. “Onacceptabel en ongehoord dat deze situatie maar voortwoekert. Logisch dat steeds meer mensen ontevreden zijn.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in