main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 september 2019 — 08:36

Nederlanders net zo tevreden als in 2008, wel meer onzekerheid en burnout-klachten

De kwaliteit van leven van de Nederlandse bevolking is de afgelopen tien jaar gelijk gebleven. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat 2000 mensen ondervroeg. Ondanks de economische groei van de afgelopen jaren zit de tevredenheid met het leven op hetzelfde niveau als in 2008.

Nederlanders geven hun eigen leven gemiddeld een 7,8 en dat rapportcijfer is in het afgelopen decennium nauwelijks veranderd. In 2008 was de gemiddelde waardering 7,9. De tevredenheid met het leven nam licht af bij jongvolwassenen (18-34 jaar), eenoudergezinnen, middeninkomens, lageropgeleiden en niet-werkenden. Alleenstaanden werden daarentegen tevredener.

“Een gemiddelde betekent natuurlijk dat er veel mensen tevreden zijn, maar dat betekent niet dat iedereen even tevreden is”, zegt directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De economie is verbeterd sinds de crisis, maar de kosten zijn ook gestegen. Mensen met een laag of middeninkomen merken dus minder van die economische groei en dat zorgt dat men toch wat pessimistischer wordt.”

Ouderen

Jongeren geven hun leefsituatie een hogere beoordeling dan oudere leeftijdsgroepen. Mensen van 65 jaar en ouder hebben wel een inhaalslag gemaakt. Hun leefsituatie verbeterde in de afgelopen tien jaar en die verbetering komt vooral doordat hun bezit van consumptiegoederen, zoals laptops en vaatwassers, toenam en hun woonsituatie verbeterde.

Bij de echt ouderen blijft dit nog achter, zegt Putters. “De 90-plussers hebben vaker weinig te besteden, maar wel veel zorg nodig. Daar kan nog wat extra aandacht naar toe vanuit de politiek.”

Arbeidsomstandigheden

Bijna drie op de vier mensen zijn (zeer) tevreden met de arbeidsomstandigheden: 73 procent. Bij zzp’ers ligt dat percentage nog iets hoger. Het SCP constateerde wel een duidelijke toename in burn-outklachten bij werknemers. Sectoren met veel burn-outklachten zijn niet noodzakelijk de sectoren met veel onvrede: in het onderwijs zijn de werknemers relatief tevreden met hun werk, maar ligt het aantal burn-outklachten het hoogst.

Volgens Putters zorgen flexcontracten voor veel onzekerheid. “Vooral bij de lage en middeninkomens zijn veel mensen in zulke contracten terechtgekomen. Dat maakt onzeker naar de volgende crisis toe. Die situaties verbeteren is heel belangrijk.”

Algemene gevoelens van tijdsdruk komen vrij veel voor, ondervond het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de mensen tussen de 20 en 64 jaar voelen vier op de tien mensen zich weleens opgejaagd en ongeveer zes op de tien voelen zich weleens te druk. Jongvolwassenen (vooral met thuiswonende kinderen), mensen met een hoger opleidingsniveau en mensen met een hoger inkomen voelen meer druk dan mensen van 35 tot 64 jaar en mensen met een lager opleidingsniveau en een lager inkomen.

In vergelijking met 2008 gaven vorig jaar meer mensen aan dat het de goede kant opgaat met Nederland. Meer mensen dan voorheen zijn tevreden met de democratie en de regering, maar een aanzienlijk en stabiel deel van de bevolking is cynisch over de politiek.

‘Zeer zorgelijk’

CNV Vakcentrale noemt het ‘zeer zorgelijk’ dat de kwaliteit van leven van Nederlanders ondanks de economische groei niet toeneemt. De werknemersorganisatie reageert hiermee op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat 2000 mensen ondervroeg.

Het SCP concludeert dat de tevredenheid met het leven op hetzelfde niveau zit als in 2008. “Voor het CNV staat het verband tussen de onzekere arbeidsmarkt en de toenemende ontevredenheid van burgers als een paal boven water”, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. Hij wijst erop dat twee miljoen Nederlanders een onzeker contract hebben, 600.000 mensen meer dan een baan hebben om rond te komen en 200.000 werkenden onder de armoedegrens leven. “Onacceptabel en ongehoord dat deze situatie maar voortwoekert. Logisch dat steeds meer mensen ontevreden zijn.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Diefstal op de werkvloer een taboe

Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.

Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Bedrijfsleven zamelt dit jaar te weinig statiegeldverpakkingen in

Het bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…

Lees meer

Spanje stuurt duizenden agenten naar rampgebied

Spanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…

Lees meer

Museumnacht in Amsterdam definitief zonder Rijksmuseum

Museumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…

Lees meer

Man (50) aangehouden voor brandstichting na flatbrand Groningen

De politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…

Lees meer

Ggz-verpleegkundige mag niet meer werken om relatie met patiënte

Een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….

Lees meer

Frauderen met doktersrecepten kost hele samenleving geld

Er wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…

Lees meer

Faissal Taghi spreekt voor het eerst voor de rechter: ‘Ik word levend begraven’

Faissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…

Lees meer

Arbeidsinspectie legt politie dwangsom op om problemen met C2000

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…

Lees meer

NSC-staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) stapt op

Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…

Lees meer

Diefstal op werk is grijs gebied: ‘Morgen kan het honderd euro zijn’

Diefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…

Lees meer