main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 19 oktober 2019 — 17:05

‘Zorgplicht? IS-vrouwen zijn oorlogsmisdadigers’

Een groep Nederlandse IS-vrouwen wil een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse staat om Nederland zo te dwingen hen terug te halen uit de gevangeniskampen in Syrië en Irak. Nederland haalt op dit moment niemand terug en dat vindt strafrechtadvocaat Jillis Roelse terecht. “Die vrouwen zijn oorlogsmisdadigers”, aldus Roelse in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens Roelse vinden de IS-vrouwen dat Nederland een zorgplicht heeft en het maximale moet doen om schenden van mensenrechten tegen te gaan. “Dat is een gotspe”, aldus Roelse. “De mensen die de mensenrechten zo gruwelijk hebben overtreden, dat zijn nou precies deze IS-vrouwen”, aldus de strafrechtadvocaat.

“Er is denk ik iets mis met je moreel kompas als je zegt dat we een zorgplicht hebben. Ik denk dat wij helemaal geen zorgplicht hebben richting oorlogsmisdadigers”, vertelt Roelse. “Vergis je niet: de Nederlandse IS-vrouwen en ook de mannen die daar zitten, die kun je zien als oorlogsmisdadigers.”

Journaliste Brenda Stoter Boscolo schreef het boek Het Vergeten Volk over de genocide op de jezidi’s, de grootste slachtoffers van de gruwelpraktijken van IS. Zij sprak met veel gevangenen van IS en die vertelde haar wat de rol was van de IS-vrouwen.

‘IS-vrouwen hielden slavernij in stand’

Ze sprak niet met slachtoffers van Nederlandse IS-vrouwen, maar kan wel vertellen hoe het er in zijn algemeenheid aan toe ging. “Ze hielpen actief mee aan de slavernij door de gevangenen op te maken, ordinaire kleding aan te trekken. Vervolgens werden er foto’s van ze gemaakt en werden ze verkocht in WhatsApp-groepen.”

Daarnaast werden de slachtoffers vaak vastgehouden in de huizen van IS-gezinnen. Daar werden ze dan mishandeld. “De vrouwen waren zelfs jaloers op het feit dat hun man een slaaf had gekocht en die dan verkrachtte. Dat zegt wel iets over de mentaliteit.”

Stoter Boscolo hoorde slechts enkele positieve verhalen over IS-vrouwen. “Bijvoorbeeld dat ze jezidi’s hielpen om te ontsnappen, maar dat zijn echt uitzonderingen.”

LEES OOK: Kort geding om IS-vrouwen en kinderen terug te halen: ‘Zijn we helemaal gek geworden?’

Door: Thijs Kroezen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer