main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 19 oktober 2019 — 17:05

‘Zorgplicht? IS-vrouwen zijn oorlogsmisdadigers’

Een groep Nederlandse IS-vrouwen wil een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse staat om Nederland zo te dwingen hen terug te halen uit de gevangeniskampen in Syrië en Irak. Nederland haalt op dit moment niemand terug en dat vindt strafrechtadvocaat Jillis Roelse terecht. “Die vrouwen zijn oorlogsmisdadigers”, aldus Roelse in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens Roelse vinden de IS-vrouwen dat Nederland een zorgplicht heeft en het maximale moet doen om schenden van mensenrechten tegen te gaan. “Dat is een gotspe”, aldus Roelse. “De mensen die de mensenrechten zo gruwelijk hebben overtreden, dat zijn nou precies deze IS-vrouwen”, aldus de strafrechtadvocaat.

“Er is denk ik iets mis met je moreel kompas als je zegt dat we een zorgplicht hebben. Ik denk dat wij helemaal geen zorgplicht hebben richting oorlogsmisdadigers”, vertelt Roelse. “Vergis je niet: de Nederlandse IS-vrouwen en ook de mannen die daar zitten, die kun je zien als oorlogsmisdadigers.”

Journaliste Brenda Stoter Boscolo schreef het boek Het Vergeten Volk over de genocide op de jezidi’s, de grootste slachtoffers van de gruwelpraktijken van IS. Zij sprak met veel gevangenen van IS en die vertelde haar wat de rol was van de IS-vrouwen.

‘IS-vrouwen hielden slavernij in stand’

Ze sprak niet met slachtoffers van Nederlandse IS-vrouwen, maar kan wel vertellen hoe het er in zijn algemeenheid aan toe ging. “Ze hielpen actief mee aan de slavernij door de gevangenen op te maken, ordinaire kleding aan te trekken. Vervolgens werden er foto’s van ze gemaakt en werden ze verkocht in WhatsApp-groepen.”

Daarnaast werden de slachtoffers vaak vastgehouden in de huizen van IS-gezinnen. Daar werden ze dan mishandeld. “De vrouwen waren zelfs jaloers op het feit dat hun man een slaaf had gekocht en die dan verkrachtte. Dat zegt wel iets over de mentaliteit.”

Stoter Boscolo hoorde slechts enkele positieve verhalen over IS-vrouwen. “Bijvoorbeeld dat ze jezidi’s hielpen om te ontsnappen, maar dat zijn echt uitzonderingen.”

LEES OOK: Kort geding om IS-vrouwen en kinderen terug te halen: ‘Zijn we helemaal gek geworden?’

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer