Defensie onderzoekt mogelijkheden om nepnieuws in te zetten: ‘Wij moeten ons kunnen wapenen’
Defensie onderzoekt het inzetten van desinformatie. Volgens de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser, is het nodig om te kijken welke middelen onze tegenstanders inzetten om daar ons voordeel mee te doen. "Als we dit willen inzetten, moeten we daarover een politiek debat voeren", aldus Visser in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Van de Russen is het al bekend dat zij veel nepnieuws verspreidden rondom het neerhalen van MH17. Maar nu wil het Nederlandse leger onderzoeken of wij zelf ook desinformatie moeten inzetten. Daarmee zou Nederland zich kunnen wapenen in de informatie-oorlog. Het idee is om te kijken of we moeten inbreken op internetfora, om daar reacties te plaatsen. Op die manier zouden we discussies kunnen sturen.
Ook wil het leger kijken of we nepnieuws kunnen inzetten om de strijd te beïnvloeden. Dat zou bijvoorbeeld in Afghanistan gebruikt kunnen worden. In NRC noemt een luitenant-kolonel als voorbeeld het maken van een nepvideo van een Taliban-leider die schadelijke uitspraken doet over zijn organisatie. Door die video te plaatsen in een Facebook-groep voor Talibanstrijders zouden we de strijd kunnen beïnvloeden.
Wetgeving
"Wij moeten kijken wat onze tegenstanders doen", zegt Visser. "Daarbij kijken we ook welke middelen zij inzetten. Dat is wat wij nu doen." Aan de inzet van dit soort desinformatie zitten nog wel wat haken en ogen. "Uiteraard moeten wij opereren binnen nationale en internationale wet- en regelgeving. Voordat je dit kan doen, ben je nog wel een paar stappen verder."
"Wij moeten ons kunnen wapenen", zegt Visser. Op dit moment is het volgens de staatssecretaris nog niet mogelijk om nepnieuws in te zetten. Onder andere over de randvoorwaarden moet nog gediscussieerd worden. "Wij kunnen als krijgsmacht dit niet doen zonder toestemming van het parlement."
LEES OOK: Facebook verwijdert duizenden neppagina’s met propaganda en nepnieuws