main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 26 maart 2019 — 10:33

Facebook verwijdert duizenden neppagina’s met propaganda en nepnieuws

Facebook heeft meer dan 2600 pagina’s, groepen en accounts verwijderd van Facebook en van dochter Instagram. Deze nepaccounts en zouden volgens Facebook ‘gecoördineerd niet-authentiek gedrag’ hebben vertoond.

Bovendien hadden de pagina’s en accounts hoogstwaarschijnlijk banden met Iran, Rusland, Macedonië en Kosovo. Dat meldt persbureau ANP.

Het sociale medium laat weten dat de strijd tegen dergelijke pagina’s “een voortdurende uitdaging is, omdat de mensen erachter vastbesloten en goed gefinancierd zijn”.

Propaganda

Meer dan 1900 verwijderde pagina’s hebben banden met Rusland. Deze pagina’s plaatsten vooral spam. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe mensen snel geld kunnen verdienen. Ook verspreidden ze nepnieuws over gezondheidsrisico’s. Een paar Russische accounts schreven zelfs over de situatie in Oekraïne.

Daarnaast heeft Facebook ongeveer 500 pagina’s in verband gebracht met Iran. Deze pagina’s deelden berichten in landen als Egypte, Israël, Italië en Indonesië. Zij plaatsten nepnieuws en verspreidden Iraanse propaganda. De pagina’s hadden meer dan een miljoen likes of volgers.

Iets meer dan tweehonderd pagina’s kwamen uit Macedonië en Kosovo. Zij plaatsten vooral berichten over astrologie, beroemdheden en fashion, maar daar zaten af en toe ook politieke berichten tussen.

LEES OOK: Facebook verwijdert profielen van anti-islamactivist Tommy Robinson

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer