main-logo NPO Start
Word lid
Foto: Bij een verkeersongeluk in Rotterdam was de bestuurder onder invloed van lachgas.
2 oktober 2019 — 19:53

Kabinet komt met campagne tegen lachgas in het verkeer

Het lijkt zo logisch maar voor veel jongeren is klaarblijkelijk niet vanzelfsprekend: lachgas gebruiken in het verkeer is levensgevaarlijk. Daarom komt het kabinet met een campagne die jongeren hier bewust van moet maken. Het plan staat in een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer, zo meldt ANP.

Onlangs bleek uit cijfers van de politie dat het aantal ongelukken in het verkeer waarbij lachgas in het spel is schikbarend toeneemt. In augustus van dit jaar waren er al bijna duizend incidenten geweest waarbij het genotsmiddel in het spel was.

LEES OOK: Schrikbarende cijfers over lachgas in verkeer: dit jaar al bijna duizend ongelukken

Jongerenorganisatie TeamAlert gaat daarom aan de slag met de campagne, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur. Dit jaar zal de organisatie met jongeren praten om “inzicht te krijgen in de belevingswereld van jongeren over lachgas en hun motieven”.

Halverwege 2020 moet de campagne worden gevoerd. Het kabinet trekt zo’n 85.000 euro uit voor het opzetten en uitvoeren van de onlinecampagne.

Langer effect

Dat het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas is betrokken flink lijkt toe te nemen, is “zorgwekkend”, vindt Blokhuis. “Omdat lachgasgebruik doorgaans maar een korte roes geeft, staan veel gebruikers er niet bij stil dat effecten langer kunnen aanhouden en daardoor ook invloed kunnen hebben op deelname aan het verkeer”, schrijft de staatssecretaris.

Momenteel loopt al een onderzoek naar recreatief lachgasgebruik in opdracht van Blokhuis. De uitkomst van het onderzoek verwacht hij in november.

LEES OOK: Halsema niet blij met verkoop lachgas vanuit bakfietsen

Door: Tom Janssen

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer