main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
29 juli 2019 — 13:45

Halsema niet blij met verkoop lachgas vanuit bakfietsen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil maatregelen nemen tegen de toenemende verkoop van lachgas op straat. In haar stad rijden tientallen bakfietsen rond in het uitgaanscentrum die het genotsmiddel aan de man brengen. Toch staan politie gemeenten voorlopig machteloos toe te kijken, zo schrijft Het Parool.

Het uitgaanspubliek kan op het Leidseplein, het Rembrandtplein, de Wallen en de Reguliersdwarsstraat terecht bij een van de zeker dertien bakfietsen voor ‘een ballonnetje’. Lachgas is mateloos populair, maar gezondheidsorganisaties en politie waarschuwen voor de gevaren, die steeds duidelijker worden. In het ergste geval kunnen gebruikers een dwarsleasie oplopen door overmatig en langdurig gebruik.

LEES OOK: ‘Op elke straathoek staan ze met ballonnen’

Ondernemers die op straat lachgas aanbieden, maken gebruik van een maas in de wet. Officieel opereren zij als een koeriersbedrijf. De levering op locatie mag maximaal een kwartier duren. Maar volgt binnen dat kwartier een nieuwe bestelling, dan kan de koerier gewoon op de locatie blijven staan. Of de levering ook daadwerkelijk wordt gedaan naar aanleiding van een online bestelling, is moeilijk te controleren.

Ondertussen liggen de straten in het uitgaansgebied bezaaid met ballonnen. Dat toeristen veelvuldig gebruik maken van de diensten van de lachgasbakfietsen, is elke ochtend dan ook goed te zien, zo blijkt uit een reportage van AT5.

Halsema wil nu dat lachgas weer in de Geneesmiddelenwet of op de Opiumlijst kan worden opgenomen. Ook laat ze onderzoeken of gebruik van lachgas kan worden verboden via de APV (algemene plaatselijke verordening).

LEES OOK: ‘Jongeren krijgen dwarslaesie door overmatig gebruik lachgas’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer