main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 september 2019 — 10:29

Wierd Duk: ‘Nu ook pleiten voor afschaffing christelijk onderwijs gaat te ver’

Zes op de tien Nederlanders wil dat religieus onderwijs wordt afgeschaft, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De aanleiding is de ophef over salafistische invloeden in het islamitisch onderwijs. Telegraafjournalist Wierd Duk snapt de zorgen van de Nederlander, maar is tegen het afschaffen van religieus onderwijs. “Christelijke scholen behoren tot de beste van Nederland, daar wordt helemaal niet op zo’n orthodoxe wijze lesgegeven. Nu ook pleiten voor het afschaffen van christelijk onderwijs is een stapt te ver”, aldus Duk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Ongelovigen moeten dood’

Duk vindt wel dat er iets moet gebeuren in het islamitisch onderwijs. “Mensen maken zich terecht zorgen over de recente berichtgeving, waarbij de indoctrinatie op islamitische scholen duidelijk werd. Een deel van de islamitische basisscholen zijn zo orthodox dat ze lijnrecht indruisen tegen de Nederlandse normen en waarden en de westerse rechtsstaat.”

Hij wijst erop dat sommige kinderen geleerd wordt dat ongelovigen dood moeten. “Dan krijgen kinderen een quizvraag: ‘hoe moeten ongelovigen gedood worden?’ Dan heb je drie opties en ‘met het zwaard’ is dan het goede antwoord.” Volgens Duk zijn deze misstanden ook op te lossen via het strafrecht: “Als de wet overtreden wordt, dan kan je die scholen gewoon sluiten.”

Ook volgens minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes, is het niet nodig om te wet te veranderen. “Vrijheid van onderwijs is niet zonder grenzen. Het is vrijheid van onderwijs, niet vrijheid van haatzaaien.”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

LEES OOK: Lesboek op islamitische scholen: ‘Allah verafschuwt homoseksualiteit’

 

Door: Productie WNL

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug