main-logo NPO Start
Word lid
't Wordt Nu Laat - 11 september 2019 — 16:18

‘Zaken als in de Zaak van je Leven schud je niet gemakkelijk van je af’

Het maken van het misdaadprogramma De Zaak van je Leven gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat vertelde programmamaker Bram Endedijk in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs en andere betrokkenen terug op een onderzoek in hun leven dat ze nooit meer zullen vergeten. Dit seizoen zijn dat onder meer de roof in de Rotterdamse Kunsthal en de moord op Mariska Peters.

Ook voor Endedijk zelf zijn er gesprekken met politiemensen of nabestaanden die hij niet snel vergeet. “Als je bij iemand bent die iemand heeft verloren omdat diegene is vermoord, dan kun je dat niet meteen van je afschudden. Dat voel je wel. Het zou ook niet goed zijn als je dat niet hebt.”

LEES OOK: Hoe de oom van Mariska Peters zijn nichtje doodde, maar voorop liep in de stille tocht

Tijdens de rit naar huis probeert Endedijk vaak om zaken te relatieveren, zo geeft hij aan. “Het is totaal onvergelijkbaar hoe het voor mij en voor die mensen is.”

Nabestaanden

De reacties van nabestaanden als zij horen dat er plannen zijn om een uitzending te wijden aan hun overleden dierbaren zijn volgens de programmamaker wisselend. Sommige mensen willen volgens Endedijk liever dat er helemaal geen uitzending komt en weer een andere groep wil er zelf in ieder geval niet aan bijdragen.

“En soms willen ze juist wel vertellen hoe het voor hen is geweest. Of ze zien het als een monument voor hun dierbaren. Nabestaanden kunnen het heel fijn vinden dat er weer aandacht is voor een zaak, omdat ze niet willen dat zoiets vergeten wordt.”

Kijk vanavond naar De Zaak van je Leven over de moord op Mariska Peters. Vanaf 20:30 uur op NPO 2! 

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

In een paar jaar tijd zag Janneke Willemse, beurscommentator en RTL Z presentatrice, haar beleggingsbedrag verdriedubbelen. Hoe ze dat heeft gedaan beschrijft ze in het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat deze week verschijnt. Benieuwd naar haar verhaal? Luister om middernacht naar ’t Wordt Nu laat op NPO Radio 2 met Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur op

Stand van Nederland: de eeuwige jeugd

De Nederlander wordt steeds ouder, maar wil wel gezond en mooi oud worden. Stand van Nederland duikt in de economie van de eeuwige jeugd.

Donderdag om 22:10 op
Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door na weigeren Sjoerdsma

Het geplande werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door, zo heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. De reden is dat…

Lees meer

Huisarts voor derde keer opgepakt op verdenking seksueel misbruik

Een 50-jarige huisarts uit Brunssum is maandag voor de derde keer opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Twee patiënten deden aangifte tegen hem, schrijft ANP…

Lees meer

Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

De spaarrente ligt rond de nul procent en de pensioenfondsen dreigen de pensioenen te korten. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om…

Lees meer

Een miljoen Nederlandse gezinnen hebben te weinig spaargeld

Een miljoen Nederlandse gezinnen zijn bij tegenspoed niet in staat om €2000 op te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer…

Lees meer

Rusland weigert D66-Kamerlid, Blok roept ambassadeur op het matje

D66’er Sjoerd Sjoerdsma is door Rusland op de zwarte lijst gezet en mag niet mee met het werkbezoek van de Tweede Kamer naar dat land….

Lees meer