main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
De Zaak Van Je Leven - 10 september 2019 — 15:25

Hoe de oom van Mariska Peters zijn nichtje doodde, maar voorop liep in de stille tocht

Het is 9 februari 2015 als de 21-jarige Mariska Peters rond middernacht in haar zwarte Fiat Punto vertrekt. Ze heeft haar werkkleding voor de volgende dag al klaargelegd en boterhammen gesmeerd. Ze zou het ochtendlicht nooit meer te zien krijgen.

Terwijl de zaak in de media breed werd uitgemeten, zochten rechercheurs op de achtergrond naar mogelijke aanwijzingen. In het WNL-programma De Zaak van je Leven (hier terug te kijken) vertellen de betrokken onderzoekers over het verloop van deze bizarre situatie.

“Mariska was op het moment van de verdwijning meerderjarig, waardoor het in eerste instantie als een niet-acute zaak werd beschouwd”, vertelt een van de rechercheurs. Na het nodige contacten- en sporenonderzoek, stuit het team op een verdacht bericht in de telefoon van haar oom Johan. Een telefoon die alleen hij gebruikte en vrijwillig had afgegeven bij de politie. Johan is de broer van Mariska’s vader en een veroordeeld zedendelinquent. Hij zat vast in een tbs-kliniek, maar had wel de vrijheid om naar buiten te gaan.

Stille tocht

Tijdens een zoektocht in een nabij gelegen natuurgebied, waar zowel het telefoonsignaal van Mariska alsmede die van Johan naar toe verwees, werd het lichaam van Mariska gevonden. Een klap in het gezicht van de familie, die niet veel later een stille tocht organiseerde om Mariska te eren. Oom Johan liep voorop. “Hij leek oprecht te rouwen”, zegt een wijkagent. Tijdens de begrafenis draagt Johan de kist. Niemand vermoedt op dat moment dat hij de dader is, behalve de rechercheurs.

“We hadden sterke vermoedens, maar wilde geen incomplete zaak indienen. Op zo’n moment moet je vanuit professionaliteit handelen en niet vanuit je gevoel”, vertelt een van hen. Niet veel later wordt Johan gearresteerd. Hij ontkent alles, maar de bewijzen tegen hem laten geen ruimte voor twijfel over. Waarom? U ziet in De Zaak van je Leven: de moord op Mariska Peters. Bekijk de aflevering hier terug. 

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

Dinsdag 2 juni om 21:30 op
‘Demonstratie op de Dam had ontbonden moeten worden, dit kan natuurlijk niet’

“De demonstratie tegen racistisch politiegeweld op de Dam had, toen het aantal deelnemende mensen toenam, ontbonden moeten worden”, dat zegt CDA-Kamerlid Chris Van Dam in…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Een virtueel plaats delict in het onderzoek naar de moord op Anita van Dijk

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 op de Pasteursingel in Oud-Mathenesse neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek…

Lees meer

Duizenden betogers op de Dam bij protest tegen politiegeweld VS

Zo’n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hebben zich maandag rond 17.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om te protesteren tegen wat zij noemen…

Lees meer

Nertsen op nog drie bedrijven besmet met coronavirus

Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus…

Lees meer

‘Twee procent van de particuliere huurders in problemen door corona’

Zo’n twee procent van de huurders in de particuliere sector kampt met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête onder verhuurders…

Lees meer

RIVM: dodental coronavirus stijgt met 6, 9 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5962. In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier