‘Politie probeert bij problematische gemeenschappen in gunst te komen, ten koste van gezag’
Dat de politie het gezag op straat kwijt lijkt, gezien de vele geweldsincidenten van de laatste tijd, heeft ook deels te maken met hun eigen handelen. Dat stelt opiniemaker Wierd Duk in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.
De korpsleiding draagt volgens Duk bij aan dat verminderde gezag. "Korpschef Akerboom staat uitgebreid elk jaar op foto's bij de iftar met de Marokkaanse of andere gemeenschappen. Dat gaat ten koste van gezag, omdat heel veel Nederlandse burgers dat zien en de indruk krijgen dat de politie heel erg hun best doet om bij bepaalde gemeenschappen in de gunst te komen, terwijl die juist als heel problematisch worden ervaren."
Trouwstoet
De afgelopen weken haalden mishandelde politieagenten meermaals het nieuws. Een agent werd in elkaar geslagen toen hij wat zei over een trouwstoet in Rotterdam en een andere agent brak zijn arm na een gewelddadige aanhouding. "Het bevoegd gezag is niet meer de baas op straat", zegt Duk. "De politie straalt niet het gezag uit dat zij uit zouden moeten stralen."
LEES OOK: Minister wil meer maatregelen voor geweld tegen politieagenten: ‘Volstrekt onacceptabel’
"Onacceptabel, het gezag is ver te zoeken", vult zakenvrouw Rahma el Mouden aan. "We kunnen dit toch niet tolereren?" Volgens haar is de afstand tussen politie en burgers te groot. "Die werelden liggen te ver uit elkaar, ze kennen elkaar niet."
Diversiteit politie
Zij ziet dat zelf in Amsterdam. "Diversiteit bij de politie is nodig in grote steden. Je moet dat als kwaliteit zien, je haalt kennis binnen. Hoe kan je als Amsterdam, waar zestig procent een allochtone achtergrond heeft, politie van buiten de stad uit bijvoorbeeld Limburg halen? Die werelden begrijpen elkaar niet."
LEES OOK: Korpschef eist invoering taser: ‘Geweld tegen politie moet stoppen’