main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 5 september 2019 — 07:53

Korpschef eist invoering taser: ‘Geweld tegen politie moet stoppen’

De korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom eist dat agenten een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. Hij zegt in een interview in De Telegraaf dat het te lang duurt voordat de regering een besluit over de taser neemt.

De eis volgt op onvrede binnen het politiekorps nadat afgelopen vrijdag een man uit een trouwstoet een agent bewusteloos sloeg. Akerboom zegt in de krant dat hij er alles aan heeft gedaan, maar dat de goedkeuring moet komen vanuit Den Haag. Hij zegt veel e-mails van gefrustreerde agenten te krijgen. “Hun frustratie is ook mijn frustratie. Meer dan eens per uur wordt een agent belaagd. Het geweld lijkt onuitroeibaar.”

Volgens de korpschef moet het stroomstootwapen helpen bij het herstellen van het gezag. “Het is effectief om geweld te stoppen en werkt bovendien preventief.” VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius sluit zich aan bij de korpschef, laat ze in Goedemorgen Nederland weten: “Het is een langere wens om dit wapen te hebben, daar is ook een budget van vijf miljoen euro voor vrijgemaakt. Er loopt al twee jaar een proef met het wapen, maar het is tijd om nu een keuze te maken. Ondanks alle tegengeluiden, lijkt me een taser veiliger dan het gebruik van een vuurwapen.”

Meer respect voor agenten

Ook pleit Yeşilgöz-Zegerius voor een samenleving die meer respect toont voor het gezag. “Dat kunnen we voor elkaar krijgen door bijvoorbeeld harder te straffen. Nu kun je een agent mishandelen en wegkomen met een taakstraf. Dat willen we veranderen. Geen papier prikken, maar meteen keihard aanpakken.”

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

  • Met oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker praten wij over het boerenprotest.
  • Crisis in het onderwijs. PvdA-Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul schuift hierover aan.
Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer

Hoeveel moet je betalen voor een woning en hoe kan je ervoor sparen?

Als je een woning koopt, kun je voor maximaal de waarde van de woning een hypotheek afsluiten. Maar wat kost een woning? En hoe zorg…

Lees meer

181.000 jongeren laaggeschoold, bijna de helft heeft geen werk

Van de 181.000 laaggeschoolde jongeren van 15 tot 27 jaar, hadden er 70.000 vorig jaar geen werk. Dat zijn er relatief veel vergeleken met de…

Lees meer

Ridouan Taghi toch niet aanwezig bij eerste zitting 

Ridouan Taghi wil toch niet aanwezig zijn bij de eerste openbare zitting tegen hem, op 6 maart. Dat zei zijn advocaat Inez Weski woensdag. Aanvankelijk…

Lees meer