Burgemeester Marcouch: ‘Betrek ook kinderen met een migratieachtergrond bij herdenking Slag om Arnhem’
Met vliegshows werden vandaag de vele slachtoffers van de Slag om Arnhem die dit jaar 75 jaar geleden begon herdacht. De luchtaanval door de Geallieerden in een poging om Arnhem van de nazi's te bevrijden duurde van 17 september tot 25 september 1944. "Het is een gebeurtenis van nationaal en internationaal belang", zegt burgemeester Ahmed Marcouch in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
A bridge too far
De gevolgen waren groot, de stad lag in puin en 75.000 Arnhemmers sloegen op de vlucht. Daarnaast mislukte de aanval grotendeels doordat de brug in Arnhem in Duitse handen bleef. De brug was letterlijk een brug te ver. Over deze operatie werd de film A Bridge Too Far gemaakt.
Grootste luchtoperatie ooit
Marcouch was aanwezig bij de herdenking vandaag. "Die vliegshows waren indrukwekkend", zegt Marcouch. "Het was destijds de grootste luchtoperatie ooit, de grootste operatie misschien wel in de geschiedenis."
'Meer aandacht voor de impact'
Marcouch pleit voor het relevant houden van de geschiedenis voor iedereen. "We moeten veel meer aandacht geven aan de impact van de Slag van Arnhem, met name voor de toekomstige generatie. Ook kinderen met een migratieachtergrond moeten we meer gaan betrekken bij deze geschiedenis vind ik. Zij hebben dit niet van huis uit meegekregen, daarom is het juist goed om uit te leggen waarom het van zo'n groot belang is voor de vrijheid in Nederland."