main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 4 mei 2019 — 19:16

‘De Dodenherdenking is veel te breed geworden’

Op 4 mei herdenken we tegenwoordig te veel, zegt Telegraafjournalist Wierd Duk in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. Hij pleit ervoor de herdenking terug te brengen naar de oorsprong.

Aanvankelijk stond de herdenking in het teken van aan Nederlandse kant gevallen joodse burgers, militairen en verzetsstrijders. Vanaf 1961 kwam daar verandering in: op 4 mei worden tegenwoordig alle mensen herdacht die zijn vermoord tijdens oorlogen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

“Het is nu een herdenking voor alle doden sindsdien geworden”, zegt Duk. “Maar ik vind het toch vooral een moment om de doden van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.”

Duk vindt het verbreden van de herdenking omdat een jongeren minder met de oorlog hebben, een slecht idee. “Dan moet je ze maar beter onderwijzen.”

De journalist pleit ervoor om kinderen de urenlange documentaire Shoah van Claude Lanzmann uit 1985 te laten zien. “Op scholen en ook voor onze allochtone kinderen, die daar thuis minder van mee krijgen, zodat heel duidelijk wordt gemaakt wat daar nou precies gebeurd is.”

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer