main-logo NPO Start
Word lid
7 januari 2018 — 15:21

‘Jongeren krijgen dwarslaesie door overmatig gebruik lachgas’

Buitensporig gebruik van lachgas leidt ertoe dat sommige gebruikers een dwarslaesie krijgen en in een rolstoel belanden. Artsen en gebruikers luiden nu de noodklok in het tv-programma Nieuwsuur.

Arts Christof Smit van het revalidatiecentrum Reade ziet een toename van lachgasgebruikers die neurologische schade oplopen door overmatig gebruik. “Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd”, aldus Smit.

100 patronen per dag

Een van de gebruikers die Smit behandelde, een jongeman van rond de 30 jaar oud, gebruikte zo’n 100 lachgaspatronen per dag. Hij besloot te stoppen toen hij steeds meer last kreeg van tintelingen in zijn benen en voeten, maar het bleek al te laat.

“Ik had geen controle meer over mijn vingers”, zegt hij. Uit medisch onderzoek bleek dat hij leed aan een vitamine B12-tekort, waardoor zijn ruggenmerg werd aangetast. Uiteindelijk liep hij een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel.

Meerdere gebruikers waarschuwen in Nieuwsuur voor de verslavende werking van lachgas. “Er wordt gezegd: je kunt niet verslaafd raken. Maar geloof mij, de ervaring leert dat je er verslaafd aan kunt raken.”

Uitgaanscircuit

Ook revalidatiearts Smit waarschuwt voor de manier waarop lachgas in het uitgaansleven wordt gebruikt. “Wij horen steeds meer verhalen van hele pallets die zo uit de winkel meegenomen worden, zo het uitgaanscircuit in. De grote mate van het gebruik wordt, denk ik, onderschat”, aldus Smit.

Smit zegt zeker te weten dat de neurologische schade wordt veroorzaakt door het gebruik van lachgas. “Dit is echt gekoppeld aan lachgas en na het stoppen met lachgas zie je herstel. Dus het is echt wel daardoor.”

LEES OOK: Boswachter Tim: De laatste tijd vinden we veel lachgaspatronen

Door: Tom Janssen

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer