Politie zal mensen met boerka gewoon helpen bij aangifte, maar dan buiten het bureau
Er is kritiek op de houding van de politie wat betreft het aanstaande boerkaverbod. De politie heeft laten weten mensen met een boerka, nikab of andere gezichtsbedekkende kleding gewoon te blijven helpen.
Vanaf 1 augustus geldt er een verbod op deze kleding op openbare plaatsen, zoals overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Mensen mogen bijvoorbeeld de boerka of nikab dan niet aan in dat gebouw.
Medewerkers van de overheid of het openbaar vervoer moeten de dragers vragen de kleding uit te doen, omdat dit verboden is. Mochten zij dit weigeren, kan de politie worden ingeschakeld en een boete van 150 euro volgen.
Buiten bureau
Op Twitter geeft de politie een eigen interpretatie van de wet. Mensen met een boerka mogen dan wel niet meer in het politiebureau komen om aangifte te doen, maar dat mag buiten het bureau nog wel. "Dus helpen we ze daarbuiten. Daar zegt de wet niets over namelijk. Als iemand ons nodig heeft, moeten we helpen."
De korpsleiding zegt in De Telegraaf dat er naar andere manieren wordt gezocht om mensen met gezichtsbedekkende kleding alsnog te helpen als zij aangifte willen doen. "Als aangifte om religieuze gronden niet kan, zoeken we een oplossing. Op een andere locatie of een speciale ruimte op het politiebureau."
Er staat niet in de wet dat mensen die een burka dragen geen aangifte mogen doen. De wet zegt dat ze met burka niet in een politiebureau mogen komen. En dus helpen we ze daarbuiten. Daar zegt de wet niets over namelijk. Als iemand ons nodig heeft, moeten we helpen.
— Politie Nederland (@Politie) July 22, 2019
Verkeerde afslag
Het levert de politie veel reacties op. Onder meer vanuit de politiek wordt kritisch gereageerd door VVD, CDA en PVV. Eerder waren partijen ook al kritisch op de houding van ziekenhuizen, die aangaven het verbod niet actief te gaan handhaven.
LEES OOK: Ziekenhuizen weigeren boerkaverbod actief te handhaven, VVD en CDA kritisch
Voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting spreekt in De Telegraaf zijn ergernis uit over de houding van de politie. "De politie moet zich niet in allerlei bochten wringen. Het boerkaverbod wordt niet voor niets in de wet opgenomen. De politie neemt hier echt een verkeerde afslag."