main-logo NPO Start
Word lid
20 juli 2019 — 16:52

Ziekenhuizen weigeren boerkaverbod actief te handhaven, VVD en CDA kritisch

Ondanks het boerkaverbod vanaf 1 augustus zullen veel ziekenhuizen in Nederland patiënten met een boerka of nikab niet wegsturen als zij deze weigeren af te doen. Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs een aantal ziekenhuizen. Regeringspartijen VVD en CDA zijn het daarmee oneens.

Ziekenhuizen vrezen dat mensen geen gebruik meer gaan maken van de zorg als zij geen boerka of nikab mogen dragen in een ziekenhuis. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vindt dat handhaving van het boerkaverbod ook geen taak van de ziekenhuizen is, maar van politie en justitie.

Niet weggestuurd

Die geven echter aan dat medewerkers van openbare instanties zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer de dragers van gezichtsbedekkende kleding hier zelf op moeten aanspreken. De boete bij overtreding van het boerkaverbod ligt op 150 euro.

LEES OOK: Mensen die boerkaverbod overtreden krijgen boete van 150 euro

Het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis gaan de politie in ieder geval niet bellen als iemand in hun ziekenhuis weigert de gezichtsbedekkende kleding uit te doen. “Dat doen we alleen als iemand zich misdraagt’’, zeggen de Rotterdamse ziekenhuizen tegen de krant.

Bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort wordt ook niet actief aan handhaving van het verbod gewerkt. “Als toch iemand zich meldt in een boerka, dan wordt die persoon toegelaten tot het ziekenhuis en niet bij de balie weggestuurd.”

LEES OOK: NIDA in opstand tegen boerkaverbod: partij gaat boetes betalen

Glashelder

De twee grootste coalitiepartijen, de VVD en het CDA, zijn kritisch op de houding van de ziekenhuizen. “De wet is glashelder en stelt het dragen van gezichtsbedekkende kleding verboden en dus strafbaar,’’ zegt VVD’er Dennis Wiersma tegen het AD. CDA-Kamerlid Harry van der Molen steunt zijn collega. “Zorg draait om persoonlijk contact tussen mensen en een gevoel van sociale veiligheid. Het dragen van bijvoorbeeld een boerka staat daar haaks op.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer