main-logo NPO Start
Word lid
DENK-Kamerlid Selcuk Ozturk
Goedemorgen Nederland - 5 juli 2019 — 10:15

Selçuk Öztürk: ‘De gevestigde orde heeft last van DENK’

Politieke partijen en journalisten hebben er last van dat de partij DENK de gevestigde orde uitdaagt. Dat beweert Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk in een interview met de Volkskrant. Het pleit ervoor dat het Nederlandse parlement spannender wordt, zoals in Engeland.

DENK kwam het afgelopen parlementaire jaar meerdere keren in het nieuws vanwege aanvaringen in de Tweede Kamer. Zo kreeg Öztürk ruzie met PVV’er Machiel de Graaf over uitkeringsfraude en beschuldigde hij SP-Kamerlid Sadet Karabulut van steun aan een terroristische organisatie.

“DENK past ervoor telkens neergezet te worden als de lange arm van Ankara”, zegt Öztürk over de ruzie met zijn SP-collega. Kamervoorzitter Arib brak de discussie tussen hem en Karabulut af en dat heeft Öztürk Arib nog niet vergeven. Hij heeft een klacht ingediend. “Ik wil mijn 1 minuut 22 seconden spreektijd terug.”

LEES OOK: DENK-Kamerlid Öztürk mag blijven, maar hoe lang nog?

Volgens Öztürk is hij niet degene die Kamerleden constant aanvalt, maar andersom. “Ik sta achter het katheder en er komt tien man op mij af. Omdat ik hen confronteer met hun schijnheilige verhaal. Nu is er een partij om rekening mee te houden als het over minderheden gaat. DENK is een nieuwe partij die de gevestigde orde uitdaagt. Met nieuwe, frisse methoden en ideeën. Daar heeft de gevestigde orde last van.”

Saai

Öztürk ziet de Nederlandse Tweede Kamer graag het voorbeeld van het Britse Lagerhuis volgen, waarbij alle politici zich vanaf hun bank mengen met het debat en door elkaar heen schreeuwen. “Ons parlement is saai. Was Wilders er niet, dan was het nog saaier.”

Ondanks zijn compliment dat Wilders het debat spannender maakt, kan Öztürk het tegenover de krant niet laten om een sneer uit te delen naar zijn collega’s van de PVV. “De PVV belt aan en rent hard weg.”

Wilders en Hitler

Öztürk zei een paar jaar geleden dat Geert Wilders steeds meer op Adolf Hitler begint te lijken. Het DENK-Kamerlid staat nog steeds achter die uitspraak. “Ik hoor elke dag op straat dat mensen vinden dat er veel overeenkomsten tussen die twee zijn. Als parlementariër heb ik ook een waarschuwende rol.”

LEES OOK: ‘Opmerkingen van Öztürk over media gevaarlijk, hij had zo staatssecretaris in het kabinet Erdogan kunnen zijn’

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer

Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer