main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 12 juni 2019 — 18:38

DENK-Kamerlid Öztürk mag blijven, maar hoe lang nog?

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (presidium) neemt geen maatregelen tegen Selçuk Öztürk van DENK, zo is vandaag besloten. Öztürk kwam vorige week hard in botsing met de rest van de volksvertegenwoordiging nadat hij SP’er Sadet Karabulut had beschuldigd van steun aan de terroristische beweging PKK. Voorlopig blijft Öztürk dus Tweede Kamerlid, maar voor schorsing zijn toch goede argumenten te vinden, vindt opiniemaker en Telegraaf-journalist Nausicaa Marbe.

“De Tweede Kamer is de plek waar iedereen gehoord moet worden, ook volksvertegenwoordigers die niet welbespraakt en voorzichtig politiek bedrijven,” aldus Marbe. “Maar de leden van DENK hebben zich keer op keer agressief, intimiderend en bedreigend gedragen. Alsof ze bendeleden zijn. Maar in het parlement gelden de mores van de motorclub niet, daar bestrijd je elkaar op inhoud en met respect voor de regels die het iedereen mogelijk maken vrij en veilig te spreken.”

De nummer twee van de fractie van DENK, Öztürk, doet al helemaal maal opvallend weinig moeite zich de gewenste gedragingen aan te meten. Hij is onfatsoenlijk, intimiderend en agressief naar de Kamervoorzitter, wier gezag hij niet respecteert. Marbe: “Het is politiek hooliganisme van de bovenste plank, dat getuigt van kwade wil, slechte intenties en een slecht karakter. Als de Kamervoorzitter herhaaldelijk moet vragen of je op wilt houden met je agressieve gedrag en je blijft maar door haar heen praten, dan tast je haar autoriteit aan.”

Wie de voorzitter van het huis van de democratie aanvalt, valt daarmee ook de democratie aan, die alleen kan voortbestaan als politici hun ambt respectvol uitoefenen. Marbe: “Hoewel ik de standpunten van DENK niet huldig, wil ik toch graag horen wat ze te zeggen hebben, maar niet met de manieren van een vechtclub. We hebben het hier naar mijn mening over huisvredebreuk – iemand die zich zeer ernstig misdraagt in het huis van de democratie – dat niet ongestraft mag blijven. Als Öztürk weer zo tekeer gaat, moet een beveiliger hem uit de zaal verwijderen, hem een glaasje water aanbieden en wachten tot hij is gekalmeerd. Lukt dat niet, dan moet hij geschorst. Een Kamerlid dat zich zo misdraagt dat de zaal onveilig wordt en de voorzitter geen orde kan houden, frustreert de democratische processen. Dat mag je niet tolereren.”

Nausicaa Marbe is aanstaande zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers, van 17:30 tot 19:00 op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer