main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 12 juni 2019 — 18:38

DENK-Kamerlid Öztürk mag blijven, maar hoe lang nog?

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (presidium) neemt geen maatregelen tegen Selçuk Öztürk van DENK, zo is vandaag besloten. Öztürk kwam vorige week hard in botsing met de rest van de volksvertegenwoordiging nadat hij SP’er Sadet Karabulut had beschuldigd van steun aan de terroristische beweging PKK. Voorlopig blijft Öztürk dus Tweede Kamerlid, maar voor schorsing zijn toch goede argumenten te vinden, vindt opiniemaker en Telegraaf-journalist Nausicaa Marbe.

“De Tweede Kamer is de plek waar iedereen gehoord moet worden, ook volksvertegenwoordigers die niet welbespraakt en voorzichtig politiek bedrijven,” aldus Marbe. “Maar de leden van DENK hebben zich keer op keer agressief, intimiderend en bedreigend gedragen. Alsof ze bendeleden zijn. Maar in het parlement gelden de mores van de motorclub niet, daar bestrijd je elkaar op inhoud en met respect voor de regels die het iedereen mogelijk maken vrij en veilig te spreken.”

De nummer twee van de fractie van DENK, Öztürk, doet al helemaal maal opvallend weinig moeite zich de gewenste gedragingen aan te meten. Hij is onfatsoenlijk, intimiderend en agressief naar de Kamervoorzitter, wier gezag hij niet respecteert. Marbe: “Het is politiek hooliganisme van de bovenste plank, dat getuigt van kwade wil, slechte intenties en een slecht karakter. Als de Kamervoorzitter herhaaldelijk moet vragen of je op wilt houden met je agressieve gedrag en je blijft maar door haar heen praten, dan tast je haar autoriteit aan.”

Wie de voorzitter van het huis van de democratie aanvalt, valt daarmee ook de democratie aan, die alleen kan voortbestaan als politici hun ambt respectvol uitoefenen. Marbe: “Hoewel ik de standpunten van DENK niet huldig, wil ik toch graag horen wat ze te zeggen hebben, maar niet met de manieren van een vechtclub. We hebben het hier naar mijn mening over huisvredebreuk – iemand die zich zeer ernstig misdraagt in het huis van de democratie – dat niet ongestraft mag blijven. Als Öztürk weer zo tekeer gaat, moet een beveiliger hem uit de zaal verwijderen, hem een glaasje water aanbieden en wachten tot hij is gekalmeerd. Lukt dat niet, dan moet hij geschorst. Een Kamerlid dat zich zo misdraagt dat de zaal onveilig wordt en de voorzitter geen orde kan houden, frustreert de democratische processen. Dat mag je niet tolereren.”

Nausicaa Marbe is aanstaande zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers, van 17:30 tot 19:00 op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Terugkijken: Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

189 coronapatiënten op intensive cares, één meer dan dinsdag

Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is één meer dan dinsdag. Ernst Kuipers,…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Onverwachte hulp in strafzaak over kinderuitbuiting

In 2014 slaat een Amsterdamse politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. Uit onderzoek blijkt dat de jonge…

Lees meer

Politie zet slachterij in Apeldoorn af wegens schending coronaregels

De politie heeft ingegrepen bij een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn waar de coronarichtlijnen waren geschonden. Het terrein is afgesloten, meldt het ministerie van…

Lees meer

Iedereen met klachten kan zich vanaf maandag laten testen op corona

Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD’en en de testlaboratoria zijn er klaar…

Lees meer

Tramschutter Gökmen T. schuldig verklaard aan de verkrachting

Tramschutter Gökmen T. is woensdag door de rechtbank in Utrecht schuldig verklaard aan de verkrachting van een vrouw in juli 2017, meldt persbureau ANP. T….

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 15, 7 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15, zo blijkt uit de laatste cijfers van het…

Lees meer

Meer woningen te koop en meer woningen verkocht dan voor coronacrisis

Er staan veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Experts hielden hun hart vast en waren bang dat de crisis de huizenmarkt op…

Lees meer

Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier