Selçuk Öztürk: ‘De gevestigde orde heeft last van DENK’
Politieke partijen en journalisten hebben er last van dat de partij DENK de gevestigde orde uitdaagt. Dat beweert Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk in een interview met de Volkskrant. Het pleit ervoor dat het Nederlandse parlement spannender wordt, zoals in Engeland.
DENK kwam het afgelopen parlementaire jaar meerdere keren in het nieuws vanwege aanvaringen in de Tweede Kamer. Zo kreeg Öztürk ruzie met PVV'er Machiel de Graaf over uitkeringsfraude en beschuldigde hij SP-Kamerlid Sadet Karabulut van steun aan een terroristische organisatie.
"DENK past ervoor telkens neergezet te worden als de lange arm van Ankara", zegt Öztürk over de ruzie met zijn SP-collega. Kamervoorzitter Arib brak de discussie tussen hem en Karabulut af en dat heeft Öztürk Arib nog niet vergeven. Hij heeft een klacht ingediend. "Ik wil mijn 1 minuut 22 seconden spreektijd terug."
LEES OOK: DENK-Kamerlid Öztürk mag blijven, maar hoe lang nog?
Volgens Öztürk is hij niet degene die Kamerleden constant aanvalt, maar andersom. "Ik sta achter het katheder en er komt tien man op mij af. Omdat ik hen confronteer met hun schijnheilige verhaal. Nu is er een partij om rekening mee te houden als het over minderheden gaat. DENK is een nieuwe partij die de gevestigde orde uitdaagt. Met nieuwe, frisse methoden en ideeën. Daar heeft de gevestigde orde last van."
Saai
Öztürk ziet de Nederlandse Tweede Kamer graag het voorbeeld van het Britse Lagerhuis volgen, waarbij alle politici zich vanaf hun bank mengen met het debat en door elkaar heen schreeuwen. "Ons parlement is saai. Was Wilders er niet, dan was het nog saaier."
Ondanks zijn compliment dat Wilders het debat spannender maakt, kan Öztürk het tegenover de krant niet laten om een sneer uit te delen naar zijn collega's van de PVV. "De PVV belt aan en rent hard weg."
Wilders en Hitler
Öztürk zei een paar jaar geleden dat Geert Wilders steeds meer op Adolf Hitler begint te lijken. Het DENK-Kamerlid staat nog steeds achter die uitspraak. "Ik hoor elke dag op straat dat mensen vinden dat er veel overeenkomsten tussen die twee zijn. Als parlementariër heb ik ook een waarschuwende rol."