main-logo NPO Start
Word lid
Misdaadcollege - 12 juni 2019 — 14:04

WNL Misdaadcollege: Zo liep de Quote 500-bende uit een Haagse probleemwijk tegen de lamp

Hoe konden een groep jongens uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag ineens dure horloges en veel cashgeld hebben, terwijl zij van een uitkering of een kleine baan leefden? Verdacht, oordeelde de politie. Na verder onderzoek bleek het om leden van de Quote 500-bende te gaan die tussen 2010 en 2012 meerdere overvallen pleegden op miljoenenvilla’s. In het programma Misdaadcollege van WNL beschrijven politie en justitie hoe de bende tegen de lamp liep.

De ontmaskering van de bende begint aan de hand van een duur Rolex-horloge, zo blikt de voormalige teamchef van de politie terug. “In afgeluisterde gesprekken hoorden wij dat jeugdige criminelen uit onze wijk voornemens waren naar een diamantbeurs in Amsterdam te gaan. Een handelaar kocht daar voor 8500 euro een Rolex van die jongens.”

De handelaar noteerde het serienummer van het horloge en na onderzoek bleek dit horloge eigendom te zijn van Herman Heinsbroek, die in het geflopte Kabinet-Balkenende I minister van Economische Zaken was namens de LPF. Hij had dit horloge op Schiphol gekocht.

LEES OOK: Zo professioneel ging de Quote 500-bende te werk

De jongens leefden volgens politie en justitie van een uitkering en dus maakte het verkopen van een dure Rolex de politie nieuwsgierig, zo vertelt de toenmalige teamchef. “We zijn verder onderzoek gaan doen en gelijk daarna probeerde een andere jongen uit diezelfde groep bij zijn aanhouding na een verkeerscontrole een duur horloge weg te gooien.”

Opmerkelijk 

Het onderzoek werd uitgebreid en de politie kwam achter het opmerkelijke feit dat de jongens in een half jaar goud met een waarde van meer dan 73.000 euro hadden ingeleverd bij de plaatselijke goud-inkoper. Bij een doorzoeking in één van de huizen werden bovendien sieraden, horloges, afluisterapparatuur en cashgeld gevonden.

LEES OOK: WNL Misdaadcollege: Zo werd de beruchte Quote 500-bende na een ‘unieke operatie’ opgerold

“Dat waren voornamelijk briefjes van 500 euro die je niet kunt pinnen bij de pinautomaat op de hoek”, zegt de politiechef. Een gps-tracker, een zogeheten peilbaken, bleek uiteindelijk de definitieve slag toe te brengen aan de bende. Deze werd onder de auto’s van de bendeleden bevestigd.

“Toen bleek dat we meerdere auto’s van de bende direct konden linken aan locaties waar de inbraken waren gepleegd. Toen hadden we door dat we een enorme inbrekersbende op het spoor waren gekomen.”

Bekijk de hele aflevering van WNL Misdaadcollege over de Quote 500-bende via NPO Start.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer