main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 11 mei 2019 — 19:27

SP-Kamerlid Leijten snapt commotie over campagnespotje niet: ‘Terecht dat wij macht in Brussel aanpakken’

SP-Kamerlid Renske Leijten vond het campagnefilmpje van haar partij, waarin een persiflage te zien is van PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans, “over de top”, maar wel noodzakelijk. Dat zei zij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

In het spotje wordt Hans Brusselmans afgebeeld, een man die voorstander is van een groter Europa met meer macht. Het is een vergelijking met Timmermans, die na de Europese verkiezingen van 23 mei voorzitter wil worden van de Europese Commissie. Het filmpje zorgde deze week voor veel reacties. Premier Rutte noemde het filmpje “bagger”, “stom” en “vreselijk flauw”.

Leijten noemt de gelijkenis tussen de fictieve Brusselmans en Timmermans knap. “Toen ik het spotje voor het eerst zag vond ik het over de top. Het is zo uitvergroot dat je wel goed ziet dat het satire is. Het is terecht dat wij de macht in Brussel aanpakken en de macht in Brussel is Frans Timmermans, hij is onze Nederlandse macht daar. Dat hebben wij hiermee neergezet.”

LEES OOK: Asscher (PvdA) niet blij met Timmermans-parodie SP: ‘Verdeeldheid op links is feest voor rechts’

De SP-politica zegt zich al langer te storen aan de houding van Timmermans rond de toekomst van Europa. “Hij zegt dat we tegen de populistische stem moeten zijn, anders komt er oorlog. Daardoor is er geen enkele discussie mogelijk over hoe de Europese Unie eruitziet en of die ook anders kan. Wat ons betreft gaat er minder macht naar Brussel. Dan vraag je erom op je plek te worden gezet.”

Geen effect

Campagnestrateeg Mark Thiessen verwacht dat het spotje ondanks de vele aandacht geen positief effect zal hebben voor de SP. “Je wilt dat mensen op je gaan stemmen, maar zo gaat dat niet lukken. Er wordt keihard uitgehaald naar de tegenstander. In Amerika werkt dat, maar hier niet. Je hebt mensen geen enkele reden gegeven om op de SP te gaan stemmen. Wat is je eigen verhaal?”

Thiessen denkt dat het filmpje van de SP gemaakt is vanuit rancune, maar Leijten ontkent dat. “Dit is niet gemaakt vanuit rancune. Wij zijn niet boos op Frans Timmermans, wij zijn boos op de macht die niet luistert naar de mensen.” De reactie van Rutte op het filmpje vindt zij onbegrijpelijk. “Ik vind het bizar dat de minister-president zegt dat het bagger is. Weet je wat bagger is? Dat mensen thuiszitten zonder zorg en dat de politieagenten onder de voet worden gelopen.”

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer