main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 11 mei 2019 — 19:27

SP-Kamerlid Leijten snapt commotie over campagnespotje niet: ‘Terecht dat wij macht in Brussel aanpakken’

SP-Kamerlid Renske Leijten vond het campagnefilmpje van haar partij, waarin een persiflage te zien is van PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans, “over de top”, maar wel noodzakelijk. Dat zei zij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

In het spotje wordt Hans Brusselmans afgebeeld, een man die voorstander is van een groter Europa met meer macht. Het is een vergelijking met Timmermans, die na de Europese verkiezingen van 23 mei voorzitter wil worden van de Europese Commissie. Het filmpje zorgde deze week voor veel reacties. Premier Rutte noemde het filmpje “bagger”, “stom” en “vreselijk flauw”.

Leijten noemt de gelijkenis tussen de fictieve Brusselmans en Timmermans knap. “Toen ik het spotje voor het eerst zag vond ik het over de top. Het is zo uitvergroot dat je wel goed ziet dat het satire is. Het is terecht dat wij de macht in Brussel aanpakken en de macht in Brussel is Frans Timmermans, hij is onze Nederlandse macht daar. Dat hebben wij hiermee neergezet.”

LEES OOK: Asscher (PvdA) niet blij met Timmermans-parodie SP: ‘Verdeeldheid op links is feest voor rechts’

De SP-politica zegt zich al langer te storen aan de houding van Timmermans rond de toekomst van Europa. “Hij zegt dat we tegen de populistische stem moeten zijn, anders komt er oorlog. Daardoor is er geen enkele discussie mogelijk over hoe de Europese Unie eruitziet en of die ook anders kan. Wat ons betreft gaat er minder macht naar Brussel. Dan vraag je erom op je plek te worden gezet.”

Geen effect

Campagnestrateeg Mark Thiessen verwacht dat het spotje ondanks de vele aandacht geen positief effect zal hebben voor de SP. “Je wilt dat mensen op je gaan stemmen, maar zo gaat dat niet lukken. Er wordt keihard uitgehaald naar de tegenstander. In Amerika werkt dat, maar hier niet. Je hebt mensen geen enkele reden gegeven om op de SP te gaan stemmen. Wat is je eigen verhaal?”

Thiessen denkt dat het filmpje van de SP gemaakt is vanuit rancune, maar Leijten ontkent dat. “Dit is niet gemaakt vanuit rancune. Wij zijn niet boos op Frans Timmermans, wij zijn boos op de macht die niet luistert naar de mensen.” De reactie van Rutte op het filmpje vindt zij onbegrijpelijk. “Ik vind het bizar dat de minister-president zegt dat het bagger is. Weet je wat bagger is? Dat mensen thuiszitten zonder zorg en dat de politieagenten onder de voet worden gelopen.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer