Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Pulsvissen definitief verboden per 1 juli 2021

Redactie

Het totaalverbod op pulsvissen per 1 juli 2021 is definitief. De poging van Nederlandse parlementariërs om een Europees verbod tegen te houden is gestrand in het Europees Parlement. Dat meldt persbureau ANP.

Bij pulsvissen worden elektrische schokjes gebruikt om vissen tijdelijk te verlammen. Het parlement stemde uiteindelijk met 571 voor, 60 tegen en 20 onthoudingen voor een groot pakket maatregelen in de visserij waarvan het pulsverbod onderdeel is.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) probeerde in samenwerking met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) in een laatste reddingspoging het parlement te laten instemmen met een voorstel om het vissen met stroomstootjes volledig vrij te geven in de EU. Maar daar ging het parlement echter niet in mee.

LEES OOK: Pulsvissers kunnen financiële steun overheid verwachten

Van Dalen is van mening dat door het besluit "de nek wordt omgedraaid van deze gezinnen". Gekleed in een Urker visserstenue houdt Van Dalen in het parlement een foto omhoog van een Urker vissersfamilie. Schreijer-Pierik noemt het "een gitzwarte dag in de geschiedenis van de EU-besluitvorming".

Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben nu een ontheffing om te vissen met een sleepnet (de pulskor) dat de zeebodem niet omwoelt. Naar verwachting mogen hooguit vijftien Nederlandse vissers nog tot het definitieve verbod medio 2021 blijven werken met de pulstechniek. De anderen zijn deze zomer hun vergunningen kwijt.

Bovendien zijn de gevolgen van het verbod op pulsvisserij slecht voor het milieu. "Als straks de pulskor-techniek verdwijnt, moeten vissers weer zware kabels over de zeebodem slepen om de platvis van de bodem te krijgen. Dat beschadigt de zeebodem, kost véél meer brandstof en dus véél meer CO2-uitstoot”, benadrukt Schreijer-Pierik.

Omroep WNL maakte in november vorig jaar een Haagse Lobby-aflevering over de pulsvisserij in Nederland. Bekijk hier de aflevering terug.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau