main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
12 februari 2019 — 17:02

Pulsvissers kunnen financiële steun verwachten van minister Schouten

Minister Carola Schouten van Landbouw is bereid pulsvissers te helpen, die getroffen worden door het verbod op pulsvisserij dat de Europese Unie morgen zal afkondigen. Om hoeveel geld het precies gaat wordt later pas duidelijk, schrijft persbureau ANP.

Meer dan tweehonderd pulsvissers kwamen samen met hun familieleden dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer om te demonstreren tegen het aanstaande pulsvisverbod. Pulsvissen houdt in dat er elektrische prikkels gebruikt om vissen op de zeebodem op te schrikken, waardoor ze omhoog zwemmen en in het net belanden.

Franse en Britse vissers en milieugroepen zijn tegen deze methode omdat de elektriciteit al het leven uit de zee wegneemt en hebben ervoor gezorgd dat er een Europees besluit genomen gaat worden over het pulsvissen. De Nederlandse vissers zijn er daarentegen juist van overtuigd dat deze methode beter voor het milieu is.

Duurzaam

Ook volgens Schouten is pulsvisserij duurzaam. De vissers kunnen er een goede boterham mee verdienen. Maar ook zij ziet de toekomst voor de pulsvisserij vanwege het aanstaande verbod  niet rooskleurig in. “Maar dit kan niet het einde zijn van de Nederlandse visserij.” Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer heeft minister Schouten laten weten de vissers niet te laten vallen. “We zullen innovatiemiddelen beschikbaar stellen voor een volgende stap.” Meer informatie over de financiële steun maakt ze volgende week bekend.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord 15 miljoen euro uitgetrokken voor ‘innovatiemiddelen’ voor de visserij. Daarnaast zou geld uit een Europees visserijfonds kunnen worden ingezet. De kans is groot dat Schouten dit bedrag wil uittrekken voor de getroffen pulsvissers.

Omroep WNL maakte in november vorig jaar een Haagse Lobby-aflevering over de pulsvisserij in Nederland. Bekijk hier de aflevering terug

Door: Demi Schoenmakers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast van onderzoeksprogramma Stand van Nederland

In zes afleveringen van Stand van Nederland maakt Leon Mastik de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar? De eerste podcast is nu te beluisteren.

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Kees & Co was eind jaren ’90 een daverend succes, en ook de 2.0-versie van de Nederlandse sitcomklassieker slaat aan: 1,5 miljoen mensen zagen Simone Kleinsma, Chantal Janzen en Tibor Lukács in de serie als Kees, Coosje en Rudie. Acteur Tibor Lukács schuift van 00.00 uur aan bij Toine van Peperstraten bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 00.00 uur
Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer

Thierry Baudet vindt taakstraf bedreigster ‘passend’

Thierry Baudet noemt de taakstraf die bedreigster Mila van den B. kreeg opgelegd ‘passend’. De 21-jarige student is wegens de bedreiging van de voorman van…

Lees meer

Veroordelingen Passageproces blijven ook in hoger beroep staan

De veroordelingen in het Passageproces blijven ook in hoger beroep staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De vier verdachten die levenslang kregen, komen niet…

Lees meer

Drie Amsterdammers opgepakt voor handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den…

Lees meer

IS eist aanslagen met 310 doden in Sri Lanka op

Islamitische Staat heeft de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag opgeëist. Bij de acht explosies in verschillende steden kwamen 310 mensen om, onder wie…

Lees meer

100 uur taakstraf voor Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet met de dood bedreigde

De Nijmeegse Mila van den B. is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur wegens de bedreiging van Thierry Baudet,…

Lees meer