main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 april 2019 — 08:21

‘Meer aandacht voor bezuinigingen bij klinieken zoals Den Dolder’

De overheid moet beter nadenken over grote bezuinigingen bij GGZ-klinieken zoals die in Den Dolder waar Michael P. zat. Dat zegt misdaadjournalist Yelle Tieleman in Goedemorgen Nederland.

Tieleman schreef het boek Hoe kon dit gebeuren? over de zaak Anne Faber en hoopt dat daardoor meer aandacht wordt geschonken aan bezuinigingen. “Alleen op de kliniek in Den Dolder was al miljoenen bezuinigd”, aldus de journalist. “Alle beveiliging was webezuinigd, veel specialisten ook. Dat zorgt voor grote problemen.”

“Die beveiligers kennen die mensen, weten wat ze doen. Maar dat werd dus allemaal weggehaald”, aldus Tieleman. “Gekke is dat deze klinieken zijn opgericht omdat deze mensen behandeld moeten worden, laten we er dan ook voor zorgen dat deze klinieken kunnen functioneren. Als we dat niet doen, gaan we deze discussie nog veel vaker voeren.”

P. werd aan het einde van zijn straf in de gevangenis in Vught overgeplaatst naar de kliniek in Den Dolder. Hij wilde zelf niet dat daar werd verteld dat hij vastzat voor de brute verkrachting van twee meisjes. Vanwege zijn privacy werd dat toen niet gedeeld, waardoor P. veel vrijheden had en terwijl hij in de kliniek zat Anne Faber kon verkrachten en vermoorden.

Fouten in communicatie

Achteraf had de gevangenis van Vught dat wel kunnen zeggen zonder de privacy van P. daarmee te schaden. Dat zegt emeritus-hoogleraar strafrecht Theo de Roos in Goedemorgen Nederland. “Als je niet wil dat je gegevens worden gedeeld is dat prima, maar dan blijf je vastzitten in de gevangenis.”

Doordat ze in Den Dolder niets wisten van het gewelddadige verleden van P., waren ze niet goed voorbereid op hem, zegt Tieleman. De Roos denkt daarom dat het voorkomen had kunnen worden. “Als er een betere communicatie was geweest, had het niet mis hoeven gaan.”

Meer tbs opleggen

De Roos ziet na deze zaak wel een kantelpunt. “Rechters nemen meer de vrijheid om tbs op te leggen, want die hebben ze wel.”

Volgens Tieleman is dat ook te zien in de cijfers. “Rechters denken ook, ik kan tbs opleggen als ik zelf gestoord gedrag zie. Sommige zaken hebben ook stand gehouden bij de Hoge Raad, dus er is jurisprudentie.”

Daarnaast is het Pieter Baan Centrum een proef begonnen om mensen te onderzoeken op stoornissen als ze een onderzoek weigeren. P. wilde bijvoorbeeld ook niet onderzocht worden. “De eerste resultaten daarvan zijn positief”, aldus Tieleman.

Profiel van Michael P.

Tieleman gaat in zijn boek ook verder in op wie Michael P. was. “Hij had als jongen weinig vrienden. Zijn klasgenoten vonden hem eng”, schetst de journalist. “Pas op de middelbare school kreeg hij wat vrienden, toen hij naar een school voor probleemkinderen ging. Dat waren allemaal straatschoffies.”

De journalist kwam daarachter, doordat hij voor zijn boek ook met de jeugdvrienden van P. sprak.

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Vrouw (29) lag weken dood in huis Zwolle, onderzoek naar zorginstantie

De 29-jarige vrouw die eind maart dood werd aangetroffen in haar woning in Zwolle heeft daar vermoedelijk enkele weken gelegen. Dat meldt het AD op…

Lees meer

Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer