Al 19 incidenten met handgranaten in 2019
In Nederland zijn dit jaar al 19 incidenten met handgranaten geweest. Dat laat de politie weten in Goedemorgen Nederland. Daarmee lijkt het aantal incidenten te stijgen ten opzichte van vorig jaar, toen er in totaal 44 incidenten waren.
Handgranaten worden steeds vaker gebruikt als dreigmiddel door criminelen. Misdaadjournalist van NRC Jan Meeus denkt dat het ook komt doordat coffeeshops waarbij een granaat wordt neergelegd, worden gesloten door de gemeente. "Criminelen zijn dit beleid in hun eigen voordeel gaan gebruiken."
De politiewoordvoerder laat in Goedemorgen Nederland weten zich zorgen te maken over de toename van het aantal incidenten. "Wij kunnen het echter moeilijk voorkomen. Preventieve maatregelen zijn lastig te nemen. We kunnen de handgranaten alleen opsporen."
Door de explosieve kracht van een granaat, is de woordvoerder bang dat het binnenkort fout gaat. "Dit is een buitengewoon laf en geniepig wapen. Het is wachten tot een burger slachtoffer wordt van een handgranaat."
Een reden voor de toename van het aantal incidenten, is volgens Meeus het einde van de Sovjet-Unie. "Toen dat land uit elkaar viel, zijn veel wapens in handen gekomen van handelaars. Nu kun je die granaten eenvoudig kopen. Zeker als je criminele connecties hebt of thuis bent op het darkweb."
Daarnaast is de prijs volgens Meeus nog een factor die meespeelt. "Voor de prijs van een paar kopjes koffie en een stuk appeltaart heb je al een granaat", schetst Meeus de situatie. Een handgranaat kost vaak tussen de 5 en 20 euro. Daarnaast zijn er nog veel granaten uit de Koude Oorlog over. "De beschikbaarheid is hoog en de prijs is laag", aldus Meeus.
Supportershome ADO Den Haag
Dinsdag werd nog een granaat aangetroffen aan de deur van het supportershome van ADO Den Haag. Door de andreaskruizen die ernaast waren gespoten, lijkt het te gaan om Amsterdammers of Ajax-fans. "Het feit dat voetbalsupporters toegang hebben tot dit soort middelen, zegt veel over het gemak om aan de wapens te komen." Volgens Han ten Broeke, politiek directeur van The Hague Centre for Strategic Studies, is er sprake van normvervaging. "Het is belachelijk dat mensen zulke wapens hebben. Waar eindigt dit?"
De voorzitter van de supportersvereniging van ADO ziet dit als een doodsbedreiging. Meeus sluit zich daarbij aan. "Dit is geen speelgoed. Dit kan fataal zijn."
LEES OOK: Granaat gevonden bij supportershome ADO
Lage straffen voor wapenbezit
Mocht iemand dan een keer met een handgranaat of ander zwaar wapen worden opgepakt, dan is de straf volgens Meeus en Ten Broeke niet hoog genoeg. "Een rechter mag maximaal zes jaar celstraf geven voor wapenbezit. En dat gebeurt eigenlijk alleen als iemand voor een tweede keer met wapens is opgepakt of enorm veel in huis heeft." Meestal krijgt iemand die illegaal een wapen in bezit heeft, een straf van ongeveer zes maanden, volgens Meeus.
Daarom hebben rechters en het Openbaar Ministerie een aantal jaar geleden een oproep gedaan om de wet te wijzigen. "Dat is in 2017 ook gebeurd", stelt Ten Broeke. "Maar alleen voor mensen die voor de tweede keer worden gepakt." Meeus en Ten Broeken denken dat het een goed idee is om de wet weer aan te scherpen.