Al 19 incidenten met handgranaten in 2019
In Nederland zijn dit jaar al 19 incidenten met handgranaten geweest. Dat laat de politie weten in Goedemorgen Nederland. Daarmee lijkt het aantal incidenten te stijgen ten opzichte van vorig jaar, toen er in totaal 44 incidenten waren.
Handgranaten worden steeds vaker gebruikt als dreigmiddel door criminelen. Misdaadjournalist van NRC Jan Meeus denkt dat het ook komt doordat coffeeshops waarbij een granaat wordt neergelegd, worden gesloten door de gemeente. “Criminelen zijn dit beleid in hun eigen voordeel gaan gebruiken.”
De politiewoordvoerder laat in Goedemorgen Nederland weten zich zorgen te maken over de toename van het aantal incidenten. “Wij kunnen het echter moeilijk voorkomen. Preventieve maatregelen zijn lastig te nemen. We kunnen de handgranaten alleen opsporen.”
Door de explosieve kracht van een granaat, is de woordvoerder bang dat het binnenkort fout gaat. “Dit is een buitengewoon laf en geniepig wapen. Het is wachten tot een burger slachtoffer wordt van een handgranaat.”
Een reden voor de toename van het aantal incidenten, is volgens Meeus het einde van de Sovjet-Unie. “Toen dat land uit elkaar viel, zijn veel wapens in handen gekomen van handelaars. Nu kun je die granaten eenvoudig kopen. Zeker als je criminele connecties hebt of thuis bent op het darkweb.”
Daarnaast is de prijs volgens Meeus nog een factor die meespeelt. “Voor de prijs van een paar kopjes koffie en een stuk appeltaart heb je al een granaat”, schetst Meeus de situatie. Een handgranaat kost vaak tussen de 5 en 20 euro. Daarnaast zijn er nog veel granaten uit de Koude Oorlog over. “De beschikbaarheid is hoog en de prijs is laag”, aldus Meeus.
Supportershome ADO Den Haag
Dinsdag werd nog een granaat aangetroffen aan de deur van het supportershome van ADO Den Haag. Door de andreaskruizen die ernaast waren gespoten, lijkt het te gaan om Amsterdammers of Ajax-fans. “Het feit dat voetbalsupporters toegang hebben tot dit soort middelen, zegt veel over het gemak om aan de wapens te komen.” Volgens Han ten Broeke, politiek directeur van The Hague Centre for Strategic Studies, is er sprake van normvervaging. “Het is belachelijk dat mensen zulke wapens hebben. Waar eindigt dit?”
De voorzitter van de supportersvereniging van ADO ziet dit als een doodsbedreiging. Meeus sluit zich daarbij aan. “Dit is geen speelgoed. Dit kan fataal zijn.”
LEES OOK: Granaat gevonden bij supportershome ADO
Lage straffen voor wapenbezit
Mocht iemand dan een keer met een handgranaat of ander zwaar wapen worden opgepakt, dan is de straf volgens Meeus en Ten Broeke niet hoog genoeg. “Een rechter mag maximaal zes jaar celstraf geven voor wapenbezit. En dat gebeurt eigenlijk alleen als iemand voor een tweede keer met wapens is opgepakt of enorm veel in huis heeft.” Meestal krijgt iemand die illegaal een wapen in bezit heeft, een straf van ongeveer zes maanden, volgens Meeus.
Daarom hebben rechters en het Openbaar Ministerie een aantal jaar geleden een oproep gedaan om de wet te wijzigen. “Dat is in 2017 ook gebeurd”, stelt Ten Broeke. “Maar alleen voor mensen die voor de tweede keer worden gepakt.” Meeus en Ten Broeken denken dat het een goed idee is om de wet weer aan te scherpen.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meer