main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
9 april 2019 — 14:56

Handgranaat gevonden aan deur supportershome ADO Den Haag

Dinsdagochtend is een handgranaat gevonden aan de deur van het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag. Daarnaast waren ook drie andreaskruizen op het gebouw gespoten met rode verf. Dat is mogelijk een verwijzing naar Amsterdam. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de granaat onschadelijk gemaakt.

Mattijs Manders, ADO Den Haag-directeur reageert geschrokken en boos op de handgranaat. ,,In eerste instantie schrok ik vooral van het incident, maar de schrik heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid en onbegrip. Het is natuurlijk onacceptabel en weerzinwekkend dat een onverlaat tot een dergelijke daad komt”, zegt hij tegen persbureau ANP. “Dagelijks passeren tientallen voetgangers en fietsers ons supportershome, inclusief schoolgaande jeugd. Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen. Dat gaat ieder besef te boven en elke norm te buiten. Er hadden hier gewonden, of nee erger, doden kunnen vallen.”

Ook Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag vindt het neerleggen van een handgranaat bij ADO Den Haag complete waanzin en onacceptabel. “Ik begrijp dat er gezien de specifieke bekladding bij de handgranaat meteen allerlei vermoedens bestaan over wie er achter deze grove misdraging zit, maar het is echt veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. Laten we het politieonderzoek alle ruimte geven.”

Fans van ADO Den Haag en Ajax hebben al langer ruzie, waardoor bijvoorbeeld geen uitfans zijn toegestaan bij de wedstrijden. Onlangs werden nog meerdere beelden in Amsterdam groen-geel beklad en werden er antisemitische leuzen opgeschreven. ADO-fans plaatsten daar zelf foto’s van op sociale media.

De supportersclub van ADO noemt de granaat een doodsbedreiging. “Dit is een nieuw dieptepunt in de voetbalgeschiedenis”, zegt Jacco van Leeuwen van Haagsche Bluf. Hij wil geen uitspraak doe over mogelijke daders, maar lijkt een vermoeden te hebben. “De drie kruizen zijn een regelrechte verwijzing naar Amsterdam.”

Door: Redactie

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer