main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
9 april 2019 — 14:56

Handgranaat gevonden aan deur supportershome ADO Den Haag

Dinsdagochtend is een handgranaat gevonden aan de deur van het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag. Daarnaast waren ook drie andreaskruizen op het gebouw gespoten met rode verf. Dat is mogelijk een verwijzing naar Amsterdam. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de granaat onschadelijk gemaakt.

Mattijs Manders, ADO Den Haag-directeur reageert geschrokken en boos op de handgranaat. ,,In eerste instantie schrok ik vooral van het incident, maar de schrik heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid en onbegrip. Het is natuurlijk onacceptabel en weerzinwekkend dat een onverlaat tot een dergelijke daad komt”, zegt hij tegen persbureau ANP. “Dagelijks passeren tientallen voetgangers en fietsers ons supportershome, inclusief schoolgaande jeugd. Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen. Dat gaat ieder besef te boven en elke norm te buiten. Er hadden hier gewonden, of nee erger, doden kunnen vallen.”

Ook Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag vindt het neerleggen van een handgranaat bij ADO Den Haag complete waanzin en onacceptabel. “Ik begrijp dat er gezien de specifieke bekladding bij de handgranaat meteen allerlei vermoedens bestaan over wie er achter deze grove misdraging zit, maar het is echt veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. Laten we het politieonderzoek alle ruimte geven.”

Fans van ADO Den Haag en Ajax hebben al langer ruzie, waardoor bijvoorbeeld geen uitfans zijn toegestaan bij de wedstrijden. Onlangs werden nog meerdere beelden in Amsterdam groen-geel beklad en werden er antisemitische leuzen opgeschreven. ADO-fans plaatsten daar zelf foto’s van op sociale media.

De supportersclub van ADO noemt de granaat een doodsbedreiging. “Dit is een nieuw dieptepunt in de voetbalgeschiedenis”, zegt Jacco van Leeuwen van Haagsche Bluf. Hij wil geen uitspraak doe over mogelijke daders, maar lijkt een vermoeden te hebben. “De drie kruizen zijn een regelrechte verwijzing naar Amsterdam.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer