main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
9 april 2019 — 14:56

Handgranaat gevonden aan deur supportershome ADO Den Haag

Dinsdagochtend is een handgranaat gevonden aan de deur van het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag. Daarnaast waren ook drie andreaskruizen op het gebouw gespoten met rode verf. Dat is mogelijk een verwijzing naar Amsterdam. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de granaat onschadelijk gemaakt.

Mattijs Manders, ADO Den Haag-directeur reageert geschrokken en boos op de handgranaat. ,,In eerste instantie schrok ik vooral van het incident, maar de schrik heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid en onbegrip. Het is natuurlijk onacceptabel en weerzinwekkend dat een onverlaat tot een dergelijke daad komt”, zegt hij tegen persbureau ANP. “Dagelijks passeren tientallen voetgangers en fietsers ons supportershome, inclusief schoolgaande jeugd. Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen. Dat gaat ieder besef te boven en elke norm te buiten. Er hadden hier gewonden, of nee erger, doden kunnen vallen.”

Ook Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag vindt het neerleggen van een handgranaat bij ADO Den Haag complete waanzin en onacceptabel. “Ik begrijp dat er gezien de specifieke bekladding bij de handgranaat meteen allerlei vermoedens bestaan over wie er achter deze grove misdraging zit, maar het is echt veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. Laten we het politieonderzoek alle ruimte geven.”

Fans van ADO Den Haag en Ajax hebben al langer ruzie, waardoor bijvoorbeeld geen uitfans zijn toegestaan bij de wedstrijden. Onlangs werden nog meerdere beelden in Amsterdam groen-geel beklad en werden er antisemitische leuzen opgeschreven. ADO-fans plaatsten daar zelf foto’s van op sociale media.

De supportersclub van ADO noemt de granaat een doodsbedreiging. “Dit is een nieuw dieptepunt in de voetbalgeschiedenis”, zegt Jacco van Leeuwen van Haagsche Bluf. Hij wil geen uitspraak doe over mogelijke daders, maar lijkt een vermoeden te hebben. “De drie kruizen zijn een regelrechte verwijzing naar Amsterdam.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer