main-logo
Haagse Lobby - 7 december 2018 — 13:05

Henk Krol: ‘Door telefoontje zieke neef heb ik voor de donorwet gestemd’

Henk Krol (50Plus) wist dat hij bij de stemming in de Tweede Kamer over de nieuwe donorwet met zijn stem misschien wel het verschil kon maken. Hij twijfelde dan ook ontzettend over z’n stem. Uiteindelijk werd hij door een telefoontje van z’n neef overgehaald om voor de donorwet te stemmen, vertelt hij in WNL’s Haagse Lobby. 

Het tekort aan donoren is in Nederland al jaren een groot probleem. Daarom kwam Pia Dijkstra (D66) samen met de Nierstichting en andere betrokkenen met een nieuwe wet. Een wet waarbij je automatisch donor wordt, tenzij je bezwaar maakt.

Doorslaggevend

In 2016 komt de wet dan eindelijk tot stemming in de Tweede Kamer. Door een kleine meerderheid van één stem wordt de wet uiteindelijk aangenomen.

Mede door Henk Krol is het D66 gelukt de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer te krijgen. Vlak voor de stemming zei Krol (50Plus) nog tegen Pia dat hij haar niet ging steunen, maar blijkbaar was hij toch van gedachten veranderd.

LEES OOK: Senaat stemt in met donorwet, iedereen straks straks standaard donor

Krol zat toentertijd maar in ‘z’n uppie’ namens 50Plus in de Tweede Kamer. “En in je eentje kun je bijna nooit het verschil maken”, vertelt hij in WNL’s Haagse Lobby. Met de nadruk op bijna, want hij merkte al snel dat zijn stem doorslaggevend kon zijn.

Hij werd door verschillende mensen gebeld die hem probeerden om te praten. Krol is niet zo’n fan van lobbyisten, want ze bellen je altijd vanwege hun eigen belang. “Ik luister graag naar de argumenten, maar ik laat meestal geen enkele emotie zien omdat ik na afloop zelf de overweging wil maken of ik voor of tegen wil zijn.”

Moeilijk onderwerp

“Maar dit was zo’n moeilijk onderwerp”, gaat hij verder. “Bij dit onderwerp had ik in mijn hoofd net zoveel argumenten voor als tegen. En écht helemaal op het laatste moment, kreeg ik telefoon van een neef van mij die zei: ‘Henk, je laat me niet vallen hè? Ik zit al tijden te wachten op een nieuwe nier en ik moet steeds aan het dialyseapparaat.'”

Dat was een gevoelig punt voor Krol. “En toen dacht ik: ik ga Pia steunen”, legt het Tweede Kamerlid uit. Hij is gelijk naar Pia gegaan en heeft haar het goede nieuws verteld. Pia was toen gelijk aan het rekenen geslagen, maar besefte zich dat ze alsnog te weinig voorstanders had.

Uiteindelijk kon een lid van de Partij voor de Dieren niet aanwezig zijn tijdens de stemming, waardoor ze genoeg stemmen had voor een meerderheid. Partij voor de Dieren was juist erg tegen de nieuwe Donorwet, maar blijkbaar had een Tweede Kamerlid van die partij de trein gemist en kon hij niet op tijd aanwezig zijn.

Kijk hier de laatste aflevering van WNL-programma Haagse Lobby terug.

Door: Demi Schoenmakers

Word ook lid van WNL en houd de NPO in evenwicht! Klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Zondag in WNL op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, vrolijke kwesties en prominente gasten:
  • VVD-prominent Hans Wiegel beschouwt de actuele politiek
  • Burgemeesters Liesbeth Spies en Paul Depla over de rol van de burgemeester
  • Communicatiestrateeg Jan Driessen brengt een ode aan De Dam, het nationale plein van Nederland
  • Presentatrice Astrid Joosten over haar succesvolle programma’s en het vak televisiemaken

Terugkijken: Haagse Lobby

In Haagse Lobby onderzoekt presentator Rick Nieman de emotionele lobby achter de donorwet. In de uitzending spreekt Nieman onder andere de directeur van de Nierstichting Tom Oostrom, initiatiefneemster Pia Dijkstra, fractievoorzitter van 50PLUS Henk Krol, voormalig VVD-Eerste Kamerlid Frank de Grave en minister van Volksgezondheid Bruno Bruins.

Peuter en bejaarde gewond door agressief zwijn

Een peuter en een bejaarde man zijn bij het station van Sachsenheim in Duitsland gewond geraakt door een agressief wild zwijn. Dat meldt ANP. Van…

Lees meer

‘Antisemitisme is de afgelopen vijf jaar toegenomen in Europa’

Bijna negen van de tien Europese joden stellen dat antisemitisme de afgelopen vijf jaar is toegenomen in de EU. Dat blijkt uit een enquête van…

Lees meer

Twee tieners krijgen tot 25 jaar cel wegens dubbele liquidatie

Een 19-jarige Rotterdammer is veroordeeld tot 25 jaar celstraf wegens de dubbele liquidatie in Rotterdam eind vorig jaar. Zijn destijds 17-jarige compagnon, die de auto…

Lees meer

Man (33) rijdt supermarkt in Dongen met opzet binnen

In het Brabantse Dongen is een 33-jarige man met opzet een filiaal van supermarkt Lidl binnengereden met zijn auto. Er vielen geen gewonden. De man…

Lees meer

Franse minister roept Trump op zich niet te bemoeien met Gele Hesjes

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft Donald Trump opgeroepen zich niet meer te bemoeien met de protesten van de betogers in…

Lees meer