main-logo NPO Start
Word lid
Haagse Lobby - 7 december 2018 — 13:05

Henk Krol: ‘Door telefoontje zieke neef heb ik voor de donorwet gestemd’

Henk Krol (50Plus) wist dat hij bij de stemming in de Tweede Kamer over de nieuwe donorwet met zijn stem misschien wel het verschil kon maken. Hij twijfelde dan ook ontzettend over z’n stem. Uiteindelijk werd hij door een telefoontje van z’n neef overgehaald om voor de donorwet te stemmen, vertelt hij in WNL’s Haagse Lobby. 

Het tekort aan donoren is in Nederland al jaren een groot probleem. Daarom kwam Pia Dijkstra (D66) samen met de Nierstichting en andere betrokkenen met een nieuwe wet. Een wet waarbij je automatisch donor wordt, tenzij je bezwaar maakt.

Doorslaggevend

In 2016 komt de wet dan eindelijk tot stemming in de Tweede Kamer. Door een kleine meerderheid van één stem wordt de wet uiteindelijk aangenomen.

Mede door Henk Krol is het D66 gelukt de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer te krijgen. Vlak voor de stemming zei Krol (50Plus) nog tegen Pia dat hij haar niet ging steunen, maar blijkbaar was hij toch van gedachten veranderd.

LEES OOK: Senaat stemt in met donorwet, iedereen straks straks standaard donor

Krol zat toentertijd maar in ‘z’n uppie’ namens 50Plus in de Tweede Kamer. “En in je eentje kun je bijna nooit het verschil maken”, vertelt hij in WNL’s Haagse Lobby. Met de nadruk op bijna, want hij merkte al snel dat zijn stem doorslaggevend kon zijn.

Hij werd door verschillende mensen gebeld die hem probeerden om te praten. Krol is niet zo’n fan van lobbyisten, want ze bellen je altijd vanwege hun eigen belang. “Ik luister graag naar de argumenten, maar ik laat meestal geen enkele emotie zien omdat ik na afloop zelf de overweging wil maken of ik voor of tegen wil zijn.”

Moeilijk onderwerp

“Maar dit was zo’n moeilijk onderwerp”, gaat hij verder. “Bij dit onderwerp had ik in mijn hoofd net zoveel argumenten voor als tegen. En écht helemaal op het laatste moment, kreeg ik telefoon van een neef van mij die zei: ‘Henk, je laat me niet vallen hè? Ik zit al tijden te wachten op een nieuwe nier en ik moet steeds aan het dialyseapparaat.'”

Dat was een gevoelig punt voor Krol. “En toen dacht ik: ik ga Pia steunen”, legt het Tweede Kamerlid uit. Hij is gelijk naar Pia gegaan en heeft haar het goede nieuws verteld. Pia was toen gelijk aan het rekenen geslagen, maar besefte zich dat ze alsnog te weinig voorstanders had.

Uiteindelijk kon een lid van de Partij voor de Dieren niet aanwezig zijn tijdens de stemming, waardoor ze genoeg stemmen had voor een meerderheid. Partij voor de Dieren was juist erg tegen de nieuwe Donorwet, maar blijkbaar had een Tweede Kamerlid van die partij de trein gemist en kon hij niet op tijd aanwezig zijn.

Kijk hier de laatste aflevering van WNL-programma Haagse Lobby terug.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer

Exitpoll: PvdA wint Europese verkiezingen, FvD blijft achter op VVD en CDA

De PvdA is de grootste partij van Nederland geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag, dat blijkt althans uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in…

Lees meer

NCTV: Kick Out Zwarte Piet geen terroristische organisatie

De aanhangers van Kick Out Zwarte Piet kunnen opgelucht ademhalen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn zij namelijk nooit aangemerkt als terroristische organisatie,…

Lees meer

Wie wordt de grootste? VVD en PvdA aan kop, FvD op twee

Welke partijen zitten straks op de 26 stoeltjes van Nederland in het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen van vandaag zijn er de…

Lees meer

Attractie Carnaval Festival in Efteling weer open na aanpassingen wegens racisme

De attractie Carnaval Festival in de Efteling is vanaf vandaag weer open voor publiek. Drie maanden konden bezoekers er niet van genieten, omdat de attractie…

Lees meer