main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 14 oktober 2018 — 11:57

‘Schandalig dat Jos Wienen bedreigd wordt, als hij zijn werk niet kan doen wordt de democratie bedreigd’

De beveiliging van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen is deze week fors opgevoerd. Het is zelden voorgekomen dat een Nederlandse burgemeester zo ernstig is bedreigd, en daarom zo zwaar beveiligd moet worden.

“Dit is natuurlijk schandalig”, reageert ex-wethouder in Amsterdam Frits Huffnagel in WNL op Zondag op NPO 1. “Voor een democratie is het essentieel dat politici en journalisten hun werk kunnen doen. Als dat niet meer kan wordt de democratie bedreigd.

Hard straffen

“Eerder hoorden we dat één van de bewindspersonen moest onderduiken (staatssecretaris Harbers, red.). Je moet proberen om de bron op te sporen, waar het ook vandaag komt. Hard bestraffen, want dit is essentieel om onze democratie overeind te houden”, zegt Huffnagel.

Minister van Defensie Ank Bijleveld noemt de bedreigingen “heel kwalijk en ernstig”. Bijleveld was zelf burgemeester: van de gemeente Hof van Twente tussen 2001 en 2007.

“Je moet eerst weten wie het zijn en ze daarna aanpakken. En dan laten zie dat je het niet tolereert”, zegt de minister.

Georganiseerde (drugs-)misdaad

Bedreigingen aan het adres van burgemeesters en wethouders zijn niet nieuw, stelt journalist Yoeri Albrecht. “In Brabant is het al tijden aan de gang. Daar klagen burgemeesters steen en been over dit soort toestanden. Grotendeels komt het door georganiseerde misdaad, die drugsgerelateerd is.”

Harder straffen is een optie, maar het lost volgens Albrecht niet gelijk het probleem op. “Wat veel belangrijker is is drugssyndicaten opsporen of drugs legaliseren. Ze worden toch gemaakt. Dan wordt de samenleving niet gegijzeld en hoeft de burgemeester van Haarlem niet in kluis. Ook hebben de organisaties dan minder geld en minder macht”, aldus Albrecht.

LEES OOK: Zwaarbewapende agenten bewaken stadhuis Haarlem na opgeschroefde protectie van burgemeester

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

AIVD telt steekpartij Malek F. niet mee als jihadistische aanslag

Gisteren maakte de AIVD bekend dat er in afgelopen vijftien jaar 112 aanslagen hebben plaatsgevonden in westerse landen met een jihadistisch motief. Drie aanslagen in…

Lees meer

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer