main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 september 2018 — 08:33

‘De zaak van Lili en Howick werd een cocktail van commotie’

De zaak rond de Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) nam zaterdag een onverwachte wending. Staatssecretaris Mark Habers (Veiligheid en Justitie) gebruikte zijn discretionaire bevoegdheid, waardoor de broer en zus toch niet uitgezet hoeven worden.

Het onderwerp maakte heftige reacties los bij veel menen. “Veel Nederlanders zijn blij voor de kinderen”, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland. “Het is een prachtige dag voor de kinderen geweest.”

“Daar staat tegenover dat er een moeder is die heeft gelogen, procedure op procedure heeft gestapeld en zich niets heeft aan getrokken van de Nederlandse regels.”

Achter de schermen hebben politici flink druk uitgeoefend op de staatssecretaris. “Jesse Klaver van GroenLinks deed dat voor de bühne. Een veel intensiever en misschien fatsoenlijker traject was het druk uitoefenen door de PvdA en de ChristenUnie. Gert-Jan Seegers heeft vorige week een brief geschreven aan Rutte en Harbers met het verzoek om nog eens goed naar de zaak te kijken.”

‘Aanwijzingen dat weglopen werd gefaciliteerd’

De kwestie van Lili en Howick werd ‘een cocktail van commotie’, stelt de politiek commentator. “Zeker toen de kinderen wegliepen. We hebben ook aanwijzingen dat dat werd gefaciliteerd, in een wanhoopspoging om hier te blijven. Voorstelbaar, maar iets anders dan dat de bedoeling is.”

De vele commoties rond de zaak hebben staatssecretaris Harbers beïnvloed, zegt de Winther. “Hij is natuurlijk zelf ook bedreigd en ondergedoken. Men bezweert dat dat niet heeft meebeslist in zijn beslissing, maar het was een cocktail van problemen.”

‘Oproep politie deed denken aan tijden die we hier niet meer willen’

Voor veel Nederlanders was de oproep de politie zaterdag deed om mee te zoeken naar de kinderen, bedenkelijk. “Terwijl je weet dat de uitzetting aanstaande is. Normaal gesproken zijn burgers bereid om de politie te helpen, maar nu werden zij ingeschakeld als een soort opsporingsdienst.”

De journalist begrijpt de commotie. “Het ging erg ver. De consequentie was bekend, en dat doet hier toch altijd denken aan vroege tijden die we hier niet willen hebben.”

LEES OOK: Peter R. de Vries: ‘Iedereen die kinderen aangeeft is een NSB’er’

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer