main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 oktober 2017 — 14:50

Overzicht: dit staat er (tot nu toe) in het regeerakkoord

Het lijkt erop dat, na maanden van vergaderen, er nu een akkoord ligt tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Volgens Haagse bronnen wordt dinsdag eindelijk het regeerakkoord gepresenteerd. In de tussentijd zijn al veel details uitgelekt. Hier een overzicht.

Minder belasting betalen  

Er zijn straks nog maar twee belastingschijven voor inkomstenbelasting. Iedereen die tot 68.600 verdient, betaalt straks 36.9 procent belasting. Voor alles daarboven moet 49.5 procent betaald worden. Vooral middeninkomens moeten hierdoor aan het einde van de maand meer geld overhouden. Ook gezinnen met kinderen gaan erop vooruit. (Meer info)

Hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2020 wordt de hyptoheekrenteaftrek verder afgebouwd. De aftrek wordt in vier stappen van drie procent teruggebracht, tot het lage tarief van de vlaktaks die de nieuwe coalitie wil invoeren. (Meer info)

Minder belasting voor bedrijven

Bedrijven hoeven straks minder belasting te betalen. Het huidige tarief voor lagere winsten in het MKB gaat omlaag van 20 naar 16 procent. Het tarief voor hogere winsten zakt van 25 naar 21 procent. (Meer info)

Defensie

Er wordt meer geld uitgetrokken voor defensie. Het nieuwe kabinet wil tenminste 1,5 miljard euro in de organisatie pompen. Het bedrag moet onder meer gebruikt worden voor meer investeringen in de cyber-tak van het Nederlandse leger. Ook is het geld bedoeld voor betere arbeidsvoorwaarden voor militairen. (Meer info)

Gevangenen minder snel vrij

Criminelen mogen minder snel vervroegd vrijkomen. Nu komt een gedetineerde na tweederde van zijn of haar straf vrij, maar dat wordt straks teruggebracht naar maximaal twee jaar. Iedereen met een gevangenisstraf van zes jaar of langer zit dus volgens de nieuwe regels altijd langer vast dan nu het geval is. (Meer info)

Meer ministers

De regering zal fors uitgebreid worden met nieuwe ministers en staatssecretarissen. Zo komt er hoogstwaarschijnlijk een minister van Intergratie, een minister van Landbouw en een aantal extra staatssecretarisposten. In totaal komen er zestien ministers en negen staatssecretarissen.

Pas na drie jaar vast contract

Werkgevers hoeven pas na drie jaar een vast contract te geven aan werknemers. Nu is dat al na twee tijdelijke contracten. (Meer info)

Makkelijker ontslaan

Het wordt voor werkgevers makkelijker om werknemers te kunnen ontslaan. Werkgevers kunnen dankzij het nieuwe kabinet makkelijker verschillende redenen voor ontslag opgeven. Daartegenover staat echter dat rechters voortaan een hogere ontslagvergoeding mogen toekennen. (Meer info)

Eigen risico blijft gelijk

Het nieuwe kabinet laat het eigen risico op 385 euro. Eerder leek het erop dat het eigen risico zou gaan stijgen, maar na forse kritiek besloten de formerende partijen de eigen bijdrage toch maar gelijk te houden. De premie gaat hierdoor wel stijgen. (Meer info)

Vaderschapsverlof

Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid van twee naar vijf dagen, meldt RTL Nieuws. Ook kunnen partners vijf weken aanvullend verlof aanvragen. In die weken krijgt de partner dan 70 procent van zijn of haar loon. (Meer info)

Legale wiet

Het kabinet Rutte-III zal experimenten met legale wietteelt toestaan. De wiet zou op landelijk niveau gekweekt moeten worden, maar wel in een beperkt aantal gemeenten worden verspreid. Het experiment moet criminelen de wind uit de zeilen nemen en de hoeveelheid schadelijke stoffen in wiet verminderen.

Gekozen burgemeester

Het nieuwe kabinet is voorstander van een gekozen burgemeester. Hierdoor is er een meerderheid voor een grondwetswijziging die dat mogelijk maakt. (Meer info)

Studeren

Studenten krijgen in hun eerste studiejaar 1.000 euro korting op het collegegeld. De basisbeurs keert niet terug. (Meer info)

Wilhelmus en Rijksmuseum

Scholen worden verplicht om hun leerlingen ten minste één keer in hun schoolcarrière op excursie te sturen naar het Rijksmuseum. Ook moeten scholieren verplicht een bezoekje brengen aan de Tweede Kamer. Verder wil het nieuwe kabinet dat het Wilhelmus op school geleerd wordt. (Meer info)

Meer vluchtelingen

Het nieuwe kabinet gaat meer vluchtelingen uitnodigen om zich in Nederland te huisvesten. Nederland nodigt op dit moment per jaar 500 vluchtelingen, voornamelijk uit vluchtelingenkampen, uit om zich in Nederland te vestigen. Dat worden er vermoedelijk 1000 per jaar. (Meer info)

Maatschappelijke dienst

Jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving krijgen straks voorrang op een baan bij de overheid. Ook het bedrijfsleven wordt gevraagd dit soort jongeren voorrang te geven. (Meer info)

BTW op dagelijkse boodschappen omhoog

Het lage BTW-tarief gaat van 6 naar 9 procent. (Meer info)

Basisonderwijs

Er komt extra geld om de werkdruk van juffen en meester in het basisonderwijs te verlagen. Het gaat om zo’n 500 miljoen euro, bovenop het al toegezegde bedrag van 270 miljoen om de salarissen te verhogen. (Meer info)

Kilometerheffing

Het nieuwe kabinet wil onderzoeken of het mogelijk is om een kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren. Vervuilende combinaties moeten dan meer betalen dan schonere vrachtwagens. (Meer info)

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer