main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 oktober 2017 — 10:21

Nieuw kabinet wil dubbel aantal vluchtelingen uitnodigen

Het nieuwe kabinet gaat meer vluchtelingen uitnodigen om zich in Nederland te huisvesten. De Telegraaf meldt deze morgen dat de formatterende partijen een akkoord hebben bereikt over het beladen onderwerp. Het aantal vluchtelingen dat wordt uitgenodigd gaat vermoedelijk verdubbelen.

VVD, CDA, ChristenUnie en D66 verwachten dinsdag een akkoord te kunnen presenteren. Nederland nodigt op dit moment per jaar 500 vluchtelingen, voornamelijk uit vluchtelingenkampen, uit om zich in Nederland te vestigen. Dat worden er vermoedelijk 1000 per jaar.

De ChristenUnie en D66 hebben er volgens de krant geen geheim van gemaakt het aantal te willen verhogen. Omdat het uitbreiden van het kinderpardon vrijwel onmogelijk was, stemmen de andere twee partijen in met deze verruiming.

Naar verwachting komen er volgend jaar 37.000 asielzoekers naar Nederland. Als het gaat om de mensen die worden uitgenodigd wil de ChristenUnie vooral mensen uit kampen in Turkije halen. Daar zitten veel christelijke Syriërs die het lastig hebben in het land. D66 wil vooral mensen opvangen die het moeilijk hebben vanwege hun geaardheid.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer