Siebe was voor het AZC, toen werd zijn telefoon gestolen
In Balk (Friesland) is veel te doen om de komst van een AZC. Balkster Siebe Kooystra (56) was altijd voorstander van de vluchtelingenopvang. Dit weekend werd zijn geloof echter aan het wankelen gebracht. “Er zijn veel vluchtelingen die het goed bedoelen, maar onze overheid heeft een probleem met de kwaadwillenden eruit filteren.”
'Ik kreeg een knuffel, toen was mijn telefoon weg'Kooystra werd zaterdagnacht na een lang bezoek aan de kroeg op straat benaderd door een vreemdeling die hem in gebrekkig Engels aansprak. “Hij kwam om me heen hangen en aan me zitten. Die handen kwamen overal. Achteraf denk ik dus dat hij naar mijn telefoon op zoek was.”
Kooystra duwde de man van zich af, waarop hij agressief werd. “Hij begon om zich heen te slaan. Ik zei: ‘ik wil geen problemen, ik wil gewoon dat je doorloopt'.” Daarop kreeg Kooystra van de man een knuffel waarna zijn telefoon uit zijn zak verdwenen was: een truc die in Duitsland al eerder in de publiciteit kwam en ook in Noord-Nederland inmiddels bekend is.
De Balkster merkte pas de ochtend na het voorval op dat hij zijn mobiel kwijt was. Hij deed daarop melding bij de politie, zo bevestigt ook een woordvoerder van het korps Noord-Nederland. De Leeuwarder Courant pikte het verhaal op en wist te melden dat er die avond een andere Balkster op eenzelfde manier bestolen was.
AZC wilde niet meewerken aan zoektochtKooystra kan niet met zekerheid zeggen of de man die hem bestal een vluchteling uit het naburige AZC was. “Dat weet je natuurlijk nooit zeker."
Wel stoort het hem dat pogingen om bij het AZC poolshoogte te gaan nemen werden gefrustreerd. “Ik vroeg of ik mocht kijken of ik de dief misschien zag lopen, maar ik mocht het terrein niet op”, zegt Kooystra. Ook een verzoek om beveiligingsbeelden te bekijken wie er tussen 5 en 6 in de nacht het terrein op waren gekomen werd geweigerd.
Kooystra is ondanks deze ervaringen nog steeds voorstander van het AZC. Hij begrijpt de noodzaak ervan en heeft met veel van de bewoners goed contact, ondanks de taalbarrière. “Ik kom ze wel eens tegen in de winkel. Dan probeer je met handen en voeten een gesprek te voeren.” Kooystra wil wel dat de overheid wat doet aan de criminaliteit die hij in het dorp ervaart sinds de komst van het AZC. “Ze kunnen het niet onder het tapijt vegen en zeggen: ‘de pers blaast het op’. Je veilig voelen is iets subjectiefs."
Dorpsgenoten willen buurtwacht oprichten Volgens buurtbewoners zijn de berovingen van het weekend het zoveelste incident. Kooystra hield eerder een autodief aan. Ook zou zijn dochter bespuugd zijn. Inmiddels overwegen andere Balksters een buurtwacht op te richten, een initiatief dat op bijval van Kooystra kan rekenen. "Er is hier wel echt een probleem."