main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
27 juli 2018 — 14:24

Doodrijders Fleur (19) willen onderzoek maar ‘medeschuld’ slachtoffer

Walter en Casper van W. willen een onderzoek naar het rijgedrag van de 19-jarige Fleur Balkenstein, die zij in 2016 doodreden na een straatrace in Loosdrecht.

Dat werd duidelijk op de eerste zittingsdag van het hoger beroep, meldt NH Nieuws.

Walter van W. reed 167 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur de maximum toegestane snelheid is. Hij had te veel gedronken nadat hij met zijn zoon Casper naar een restaurant was geweest.

De advocaat van het duo zegt dat het aannemelijk is dat het slachtoffer plotseling de weg opdraaide vlak voor Walter van W. aan kwam rijden. “En dat het ongeluk dus ook had plaatsgevonden als hij de maximumsnelheid had gereden.”

De advocaat van de van W’s zegt bovendien dat de getuigenverklaringen niet kloppen. Volgens de raadsman stonden zij op plekken waar ze het ongeluk helemaal niet hebben zien kunnen gebeuren. De verdachten houden vol dat de 15 getuigen vrienden van elkaar zijn en daarom liegen.

‘Allang duidelijk dat ze niet schuldig was’

Robert Balkenstijn, de vader van Fleur, is ontstemd. “Beiden hebben nog nooit één keer spijt betuigd, maar ze proberen wel de straf omlaag te krijgen”, reageert Balkenstein in gesprek met het AD. “Ik ben de rechter niet, maar volgens mij is allang duidelijk dat Fleur niet schuldig was.”

De vader van het slachtoffer zegt dat Walter van W. denkt met geld overal mee weg kan komen. “Helemaal bizar dat hij momenteel gewoon mag rijden, terwijl hij meerdere keren is opgepakt met alcohol achter het stuur. Hij is gewoon een recidivist.”

Vier jaar cel en werkstraf van 100 uur

Tegen Walter van W. is vier jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar geëist. Zoon Casper heeft een werkstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar gekregen. Ook werd hij ontslagen als Transavia-piloot.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer