main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie: is niet de drone in kwestie (ANP)
13 juni 2018 — 16:23

Koning Willem-Alexander krijgt wellicht boete voor het vliegen met drone in eigen tuin

Bij de presentatie van een grote drone in Letland gaf koning Willem-Alexander toe zelf een kleine drone te hebben thuis. Het was een terloopse opmerking die opgemerkt werd door De Telegraaf, maar eentje die wel gevolgen kan hebben voor het staatshoofd. In de achtertuin van de koninklijke familie mag namelijk helemaal niet gevlogen worden. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor de koning.

Een drone mag niet zomaar gebruikt worden

De koning woont samen met zijn gezin in Wassenaar, in Villa Eikenhorst. Op de dronekaart van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is duidelijk te zien dat die villa in een gebied ligt waar niet over gevlogen mag worden, ook niet met een drone.

Overal waar leden van het Koninklijk Huis wonen zijn zogeheten ‘no-fly zones’ ingesteld. Dit in verband met de privacy en de veiligheid van de koninklijke familie. Nu schaadt de koning zijn eigen privacy niet als hij zelf een drone in de achtertuin van zijn villa bestuurt, maar hij overtreedt wel een andere regel. Men mag namelijk niet met drones vliegen in de buurt van rijksmonumenten en Villa Eikenhorst is zo’n rijksmonument.

ZIEN: Koning Willem-Alexander op staatsbezoek in Letland

Regels gelden ook voor koning Willem-Alexander

RTL Z vroeg aan de Rijksvoorlichtingsdienst of de koning nu in aanmerking komt voor een boete, net als ieder ander die de droneregels overtreedt. De Rijksvoorlichtingsdienst wilde hier niet op ingaan, maar volgens een juristenbureau gespecialiseerd in boetes kan ook de koning gewoon een boete krijgen volgens de wet, aldus RTL Z.

Mocht alles volgens de regels gaan, dan zou koning Willem-Alexander zijn drone moeten inleveren als bewezen kan worden dat hij de vliegmachine in zijn eigen achtertuin gebruikt. Daarnaast zou de koning dus ook een boete kunnen verwachten. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is de vraag. Vooralsnog is er geen bewijs dat een van de leden van het Koninklijk Huis met een drone in de achtertuin van Villa Eikenhorst gevlogen heeft.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer

Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer