main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2018 — 08:01

Rechtszaak aangespannen tegen universiteiten: ‘Nederlands dreigt een provincietaal te worden’

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) spant een rechtszaak aan tegen Universiteit Twente, Maastricht University en de Inspectie van het Onderwijs.

De organisatie vindt dat er teveel opleidingen in het Engels wordt aangeboden. “De zorg voor de Nederlandse taal en cultuur een kerntaak is van het hoger onderwijs”. Massaal overschakelen op Engels is volgens de vereniging in strijd met de wet.

‘Oneigenlijk gebruik van publieke middelen’

“Nederlands dreigt een soort provincietaal te worden”, zei voorzitter Ad Verbrugge in Nieuwsuur.

BON wijst erop dat onderwijsinstellingen in beginsel in het Nederlands les moeten geven. Les geven in het Engels zou vooral gebeuren om meer buitenlandse studenten te trekken en daar inkomsten mee te genereren. “Oneigenlijk gebruik van publieke middelen”, vindt de organisatie.

LEES OOK: ‘Goed om het Nederlands zoveel mogelijk in ere te houden’

“Ik merk zelf dat er in vergaderingen die ik heb veel Engelse termen gebruikt worden”, reageert Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella in Goedemorgen Nederland. “Maar ik denk soms dat we een beetje doorschieten. Maar goed Engels kunnen spreken lijkt me heel handig.”

“Taalbeheersing is heel belangrijk als je wil opereren in een Internationale wereld”, stelt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. “Niet alleen Engels, maar ook Duits, wat mij betreft. De kwaliteit van het onderwijs zou voorop moeten staan, daar zouden universiteiten naar moeten kijken.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer