main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 april 2018 — 10:02

Asielzoekers niet blij met vernieuwd toiletbeleid: “Ik kan niet eens schijten zonder een sleutel”

Asielzoekers in Alkmaar zijn niet tevreden over de hervorming van het schoonmaakbeleid in hun opvang: ze moeten vanaf nu zelf de potten boenen en bovendien moeten ze sleutel halen bij de receptie om van het toilet gebruik te kunnen maken.

Voor die sleutel moeten ze 20 euro borg betalen, weet de Volkskrant. Het nieuwe beleid is ingevoerd omdat veel asielzoekers gebruik maken van een toilet op een verdieping waar ze niet slapen.

‘Gaat om het principe’

“De leiding wil dat we op onze knieën de toiletruimten gaan boenen”, zegt de Palestijnse Ahmad tegen de krant. “En dan worden we ook nog gedwongen te betalen voor een sleutel.”

“Het gaat om het principe”, aldus Ahmad op de opmerking van de journalist dat hij zijn geld terug krijgt wanneer hij de sleutel weer inlevert. “Ze zeggen dat ik moet relaxen. Maar hoe kan ik relaxen als ik niet eens kan schijten zonder een sleutel?”

Gieters in plaats van toiletpapier

Ahmad legt uit dat het schoonmaken van de toiletten geen pretje is vanwege ‘culturele verschillen’: de meeste asielzoekers gebruiken namelijk geen toiletpapier maar water om zich te verschonen, alleen daar zijn de Nederlandse wc-ruimtes niet op gebouwd.

Ahmad: “Inwoners nemen daarom plantenspuiters en gieters mee om zich na afloop te wassen. Het water, met strontresten en al, verspreidt zich over de hele ruimte.”

Ahmad: “We voeren nu nog op geciviliseerde wijze protest.” Wat er daarna gaat gebeuren, ‘weet hij niet’.

Reactie uit de politiek

In WNL’s Goedemorgen Nederland zegt Tweede Kamerlid voor de PVV Harm Beertema het ongelofelijk te vinden: “Ik maak al jaren mijn toilet schoon, waarom zouden asielzoekers dat niet moeten doen?”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer