main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 3 maart 2018 — 17:13

‘Grootste risico op autodiefstal in grote steden en grensplekken’

Het aantal autodiefstallen in Nederland is de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. In 2010 werden nog 14.000 aangiftes gedaan van deze vorm van diefstal, tegenover 8.600 vorig jaar. In de vijfde aflevering van het WNL-programma Stand van Nederland wordt het thema voertuigcriminaliteit behandeld.

Hoog op de lijst van steden waar de meeste autodiefstallen worden gepleegd, staan Amsterdam, Heerlen en Valkenburg. “De laatste twee steden liggen dicht bij de grens, waardoor criminelen sneller de politie kunnen ontvluchten”, zegt journalist Bram Endedijk in WNL Op Zaterdag.

Daarnaast valt op dat de auto’s die recentelijk worden gestolen, minder snel terug te vinden zijn, stelt Endedijk. “In 1995 werd 70 procent van de gestolen auto’s nog teruggebracht. Vorig jaar lag dit nog maar op 40 procent.”

Onderdelen

Endedijk voert als reden aan dat auto’s tegenwoordig vooral worden gestolen vanwege de onderdelen. “De voertuigen worden meegenomen en binnen korte tijd uit elkaar gehaald. Wat er overblijft van de auto, laten ze vaak persen.”

Tenslotte dienen auto-eigenaren met een ‘keyless entry’, waarbij auto’s bij detectie worden ontgrendeld, op te passen. Endedijk: “Dat systeem is voor criminelen te misleiden. Met speciale apparatuur vangen ze een signaal op, waarmee auto’s worden geopend. Die auto’s hebben een startknop, waardoor ze zo weg kunnen rijden.”

Kijk naar de vijfde aflevering van Stand van Nederland: woensdag 7 maart, 20.25 uur op NPO2

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer