main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 3 maart 2018 — 17:13

‘Grootste risico op autodiefstal in grote steden en grensplekken’

Het aantal autodiefstallen in Nederland is de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen. In 2010 werden nog 14.000 aangiftes gedaan van deze vorm van diefstal, tegenover 8.600 vorig jaar. In de vijfde aflevering van het WNL-programma Stand van Nederland wordt het thema voertuigcriminaliteit behandeld.

Hoog op de lijst van steden waar de meeste autodiefstallen worden gepleegd, staan Amsterdam, Heerlen en Valkenburg. “De laatste twee steden liggen dicht bij de grens, waardoor criminelen sneller de politie kunnen ontvluchten”, zegt journalist Bram Endedijk in WNL Op Zaterdag.

Daarnaast valt op dat de auto’s die recentelijk worden gestolen, minder snel terug te vinden zijn, stelt Endedijk. “In 1995 werd 70 procent van de gestolen auto’s nog teruggebracht. Vorig jaar lag dit nog maar op 40 procent.”

Onderdelen

Endedijk voert als reden aan dat auto’s tegenwoordig vooral worden gestolen vanwege de onderdelen. “De voertuigen worden meegenomen en binnen korte tijd uit elkaar gehaald. Wat er overblijft van de auto, laten ze vaak persen.”

Tenslotte dienen auto-eigenaren met een ‘keyless entry’, waarbij auto’s bij detectie worden ontgrendeld, op te passen. Endedijk: “Dat systeem is voor criminelen te misleiden. Met speciale apparatuur vangen ze een signaal op, waarmee auto’s worden geopend. Die auto’s hebben een startknop, waardoor ze zo weg kunnen rijden.”

Kijk naar de vijfde aflevering van Stand van Nederland: woensdag 7 maart, 20.25 uur op NPO2

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier