Frauderen met doktersrecepten kost hele samenleving geld
Er wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De Misdaadlijn van de WNL-podcast Het Misdaadbureau. “Het kost voor alle partijen voornamelijk tijd, maar uiteindelijk ook geld.”
Medicatie waarbij wordt gefraudeerd zijn meestal medicijnen die worden gedeclareerd bij een zorgverzekeraar, zegt Lam. “Het probleem kan tweeledig zijn. Of fraudeurs willen het ophalen voor eigen gebruik, of ze kunnen het ophalen om het vervolgens op de zwarte markt te verhandelen. Dan betaalt de maatschappij onterecht kosten die niet gemaakt hoeven te worden.”
Vervalste recepten eenvoudig te verkrijgen
Het tv-programma Radar besteedde hier in het verleden veel aandacht aan en het lukte regelmatig om vervalste recepten mee te krijgen bij de apotheek.
Onlangs nog heeft een 34-jarige vrouw uit Rotterdam door heel Nederland apotheken opgelicht. “Ze kreeg een recept mee van de huisarts voor slaappillen. Ze schreef er zelf een nul achter, zodat ze er 50 zou krijgen”, zegt onderzoeksjournalist Alissa Hippe. “Hetzelfde deed ze met herhaalcodes, of ze zette namens de dokter een eigen handtekening.” Inmiddels is ze voor haar acties veroordeeld.
Waar moeten apothekers op letten?
De red flags zijn vaak dezelfde signalen, ziet de apotheker. “Het gaat vaak om mensen die niet eerder bij iemand in de apotheek is geweest. Vaste cliënten ken je meestal wel en dan weet je om welke geneesmiddelen het gaat.”
Daarnaast is de medicatie die op het recept vermeld staat een belangrijke indicator. “Het gaat vaak om fraudegevoelige middelen, zoals zware pijnstillers en kalmerings- en slaapmiddelen.” Ook oppepmiddelen zijn populair onder fraudeurs.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Gevaarlijk voor gebruiker
Recepten vervalsen kan ook gevaarlijk zijn voor de gebruiker zelf. “Als vervalste recepten niet worden onderschept, kan iemand veel te veel medicatie gebruiken. Dan ligt een overdosering op de loer.”
Aangeraden wordt om direct aangifte te doen van valsheid in geschrifte. “Wat ook vaak gebeurt door apothekers onderling, is elkaar waarschuwen. Ze houden elkaar op de hoogte”, vertelt Hippe. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd raadt aan dat apotheken ook bij hun melding maken van fraude.
Lees ook:
Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Zaterdag presenteren Fidan Ekiz en Thomas van Groningen In de Kantine vanuit De Machinist in Rotterdam
- Met politiek commentator van het AD Hans van Soest over het vertrek van staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) en 5 jaar BBB;
- Oud-voetbalcoach Alex Pastoor schuift aan over het boek Met Open Vizier dat deze week verscheen. Het boek gaat over zijn laatste periode bij Almere City;
- Journalist Brenda Stoter Boscolo volgt de zaak rond Hasna A. Zij wordt ervan verdacht dat zij een Jezidivrouw in Syrië als slaaf gebruikte;
- En de wekelijkse column is van Marcel Verreck.
Luister vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
Een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meerIn Noord-Brabant woedt een heuse dakdekkersoorlog. De afgelopen maanden vonden er in Den Bosch twintig aanslagen plaats die gerelateerd zijn aan de beroepsgroep waarin sprake…
Lees meerDe supermarktmedewerker, politieagent, gehandicaptenverzorger en leraar. Allemaal zouden ze voor 700 tot 800 euro huur een eigen stekkie moeten krijgen, maar ook in de regio…
Lees meerDe hersteloperatie van de toeslagenaffaire is uitgelopen op een herstelschandaal, zegt de ombudsman van Rotterdam, Marianne van den Anker. In De Volkskrant luidde de ombudsman…
Lees meerHet verwijt van VVD-leider Dilan Yeşilgöz dat NS antisemitisme faciliteerde door pro-Palestijnse demonstraties toe te staan, raakte NS-baas Wouter Koolmees diep. Dat zegt hij in…
Lees meerOp World Vegan Day roept Jacques Hermus op om je vlees te kopen bij de slager. “Ja, we moeten minder vlees eten, maar beter vlees.”…
Lees meerZeven van de tien Nederlanders vinden dat er een wet moet komen die stervenshulp mogelijk maakt voor senioren die vinden dat hun leven voltooid is….
Lees meerDe zogeheten gluurbus betrapt steeds meer autobestuurders op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. In Noord-Brabant werd dit jaar al voor zeven ton…
Lees meer