Faissal Taghi spreekt voor het eerst voor de rechter: ‘Ik word levend begraven’
Faissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, internationale drugssmokkel en witwassen. Volgens de politie heeft Faissal de organisatie van zijn vader overgenomen.
De net 24-jarige Faissal Taghi is inmiddels elf keer verhoord door de politie, waarin hij nooit iets heeft losgelaten. Tijdens de eerste openbare zitting sprak hij zich voor het eerst uit. Niet over de verdenkingen, maar over de inhumane leefomstandigheden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. "Ik word levend begraven", zei hij daarover.
In het begin zat Faissal in een omgebouwde isoleercel toen hij in het diepste geheim uit Dubai naar Nederland werd overgevlogen. "Hij zat 24 uur per dag in totale afzondering, maar inmiddels is dat 22 uur. De andere twee uur is hij onder andere gevangenen in een kleine groep", vertelt onderzoeksjournalist Noa van Oostrom in de WNL-podcast Het Misdaadbureau.
Bang voor oneerlijk proces
Daarnaast is de oudste zoon van Ridouan Taghi bang voor een oneerlijk proces vanwege zijn achternaam, maakte hij in de rechtbank kenbaar. De rechter reageerde dat de schaduw van zijn vader over het dossier hangt. "Maar u bent geen domme jongen." Hij volgde een universitaire opleiding in Dubai. De politie ziet Faissal echter als zakelijke opvolger van de criminele organisatie.
"En, u weet dat u verdacht wordt van betrokkenheid bij het organiseren van een al dan niet gewelddadige ontsnappingspoging", doelt de rechter op de criminele groepering die plannen had om Ridouan Taghi te helpen ontsnappen uit de EBI. "Zou het daarom niet voorstelbaar zijn dat u niet in een standaardregime zit?"
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Vluchtgevaarlijk
De advocaten wilden voor elkaar krijgen dat de rechter een einde zou maken aan het zware gevangenisregime, maar daar is de rechter niet in meegegaan. "Hij blijft achter de tralies. Volgens de rechter is hij vluchtgevaarlijk vanwege zijn dubbele nationaliteit en het feit dat er een lange gevangenisstraf boven zijn hoofd hangt. Het kan ook tot onrust in de samenleving leiden als ze hem nu in vrijheid zouden stellen. Tot slot zien ze ook gevaar voor herhaling", vertelt Van Oostrom.
Luister deze bonusaflevering van Het Misdaadbureau hier terug:
Runt Faissal de organisatie van zijn vader?
Het bewijs in de zaak bestaat voor een groot deel uit gekraakte berichten uit vier verschillende Sky-telefoons die aan Faissal Taghi zijn toegeschreven. Hieruit blijkt dat Faissal het vermogen van de familie Taghi beheert en daartoe is aangewezen door zijn vader.
De volgende rechtszaak staat begin 2025 op de planning, maar het Openbaar Ministerie (OM) is al ver in het onderzoek, aldus Van Oostrom. "De vaart zit erin, maar de volgende rechtszaak is nog steeds een voorbereidende zitting. Als het aan het OM ligt, willen ze de zaak voor de zomer al inhoudelijk behandelen."