main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2024 — 13:30

Onderzoek naar verschil arm en rijk wint Nobelprijs voor Economie

Onderzoekers Daron Acemoglu, Simon Johnson en James Robinson hebben de Nobelprijs voor de Economie dit jaar gewonnen. De Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen beloont de drie wetenschappers voor hun vernieuwende onderzoek naar de rol van maatschappelijke instituten bij de verschillen tussen arm en rijk in de wereld.

Acemoglu en Johnson van het Massachusetts Institute of Technology en Robinson van de University of Chicago keken naar de economische en politieke systemen die Europese landen eeuwen geleden invoerden in hun kolonies. “Samenlevingen met een slechte rechtsstaat en instellingen die de bevolking uitbuiten, genereren geen groei of verandering ten goede”, staat op de website van de uitreikers van de prijs.

Verkleinen van inkomensverschillen

“Het verkleinen van de enorme inkomensverschillen tussen landen is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De winnaars hebben het belang aangetoond van de rol van maatschappelijke instellingen hierin”, lichtte juryvoorzitter Jakob Svensson toe.

De Nobelprijs voor de Economie is de laatste in de reeks van de belangrijke wetenschapsprijzen die deze maand zijn uitgereikt. Deze Nobelprijs is de enige die de in 1896 overleden Zweedse Alfred Nobel niet zelf bedacht. De Nobelprijs voor de Economie ontstond in 1968 na een donatie van de Zweedse centrale bank.

Nederlander won prijs drie jaar geleden

Drie jaar geleden werd deze prijs door de Nederlandse econoom Guido Imbens gewonnen door zijn onderzoek naar causale verbanden. “Het is een bijzondere ervaring geweest. Ik doe nog steeds hetzelfde werk, maar krijg meer uitnodigingen om lezingen te geven.”

Imbens kreeg 990.000 euro door het winnen van de Nobelprijs. Dat gaat niet allemaal naar zijn onderzoek, geeft hij toe. “Ik moest dat met twee anderen delen, dus daar bleef een stuk minder van over. Ik heb daarnaast drie kinderen waarvan twee inmiddels aan de universiteit studeren. Dat is ook vrij duur.”

Lees ook:

Pim Fortuyn Prijs niet verbonden aan politieke kleur, benadrukt jurylid Esther van Fenema

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer