main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 oktober 2024 — 16:12

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de hoop een parel te bemachtigen. Maar zijn de Levi’s spijkerbroek, het seventies kastje of die ene LP nog wel koopjes?

Maar liefst 83 procent van de millennials koopt wel eens iets tweedehands. De helft doet dit (mede) vanwege het lagere prijskaartje. ”Toch zijn de prijzen wel omhoog gegaan”, weet vintage influencer Roosmarijn Koster, die gedreven is in het vinden van verborgen schatten. ”Tweedehands en vintage zijn populairder geworden. Kringloopwinkels begrijpen dat ze meer kunnen vragen, omdat er meer mensen komen. Ik snap dat ze daarin meegaan. Daarbij zijn de kosten voor zo’n kringloop ook gestegen”, vertelt ze.

Jaren ’90

Toch ben je tweedehands altijd goedkoper uit, zegt Roosmarijn. ”Kijk naar deze bloempot, qua vorm en kleur heel jaren 90, maar het kan in een moderne inrichting ook mooi staan. Hij kost 3,99 euro. Je bent veel meer kwijt als je deze nieuw had gekocht.”

Econoom Dirk Mulder sluit zich hierbij aan. ”Tweedehands is zeker nog een koopje, maar we zullen meer moeten zoeken”, vertelt hij vanaf het Amsterdamse Waterlooplein. ”Er zullen ook bedrijven zijn die gebruikmaken van de populariteit van vintage en daarom de prijs omhoog gooien.”

Mulder blijft erbij dat vintage wel een koopje is, maar we zullen meer tijd en energie moeten stoppen in de zoektocht.

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in hun jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger? Tanja Kok zoekt het uit. Kijk deze uitzending nu terug via NPO Start. 

Lees ook:

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer