Kinderen voor Kinderen bestaat 45 jaar: ‘Sommige liedjes nu ondenkbaar’
Op een onbewoond eiland, Ik heb zo wa- wa- wa- waanzinnig gedroomd en Als ik de baas zou zijn van het journaal. Iedereen kan ze wel meezingen. Het fenomeen Kinderen voor Kinderen bestaat 45 jaar. Hoewel de groep anno 2024 niet meer zoveel impact heeft als in de jaren 80, kunnen we wel degelijk iets van het oeuvre van de jonge zangers met Gooische tongval leren. ”Het laat de ontwikkeling van de maatschappij zien. Sommige teksten kunnen bijvoorbeeld echt niet meer.”
”De eerste plaat van Kinderen voor Kinderen kwam uit in 1980. Dat had een aanloop”, zegt mediadeskundige Paul Römer. ”Mijn vader (acteur en presentator Piet Römer, red.) presenteerde het kinderprogramma Het spant erom. Daar hadden ze een item waarbij kinderen een onderwerp op mochten gooien waar professionals een lied over maakte. Mijn vader zong het eerste couplet. De kinderen zongen daarna mee.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Hier zit een programma in, dachten ze in Hilversum. De VARA kwam dan ook met het koor Kinderen voor Kinderen. ”Kinderen gaven opnieuw onderwerpen op, zoals echtscheiding, jeugdpuisjes en oorlog. De beste tekstschrijvers en componisten gingen ermee aan de slag. Ze hebben iconische liedjes gemaakt.”
Slagers boos
Sommige nummers deden heel wat stof opwaaien, zoals Sluit je aan, een oproep om vegetariër te worden. ”Dat dilemma speelt bij kinderen. Dit liedje is aangedragen door de dochter van een slager, maar slagers waren in 1984 echt boos. Ze hebben gedreigd om naar de studio te komen uit protest. Dat geeft aan dat Kinderen voor Kinderen een maatschappelijk plekje had.”
De tekst gaat verder onder de video.
Bedelaar
Bepaalde nummers of teksten hebben de tand des tijds niet doorstaan. Zo werd in het lied Kinderen voor Kinderen de tekst ‘De kind onder de evenaar is meestal een bedelaar’ gezongen. ”In die tijd was dat volstrekt normaal, maar nu zou je het niet meer in je hoofd halen”, zegt Römer. Het bewuste stuk is veranderd in ‘Al spreek je niet dezelfde taal, muziek verstaan we allemaal’. ”Dat is veel meer waar dan de eerste tekst. Dat is het mooie. Je ziet de ontwikkeling van de maatschappij. Dat is wat historisch besef met je doet.”
Kinderen voor Kinderen is inmiddels ingehaald door programma’s als het Junior Songfestival. ”Het is niet meer zo prominent aanwezig, maar bestaat nog steeds. Er zijn nog altijd kinderen die mee willen zingen, met name op basisscholen. Ik denk dat het de komende 45 jaar ook haalt.”
Lees ook:
Big Brother startte een kwart eeuw geleden: ‘Sommige kandidaten wilden geen nazorg’
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meerHet Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de ‘controle-app’ Magister de komende twee maanden afgesloten voor ouders. Wat schrijver Kluun betreft volgen meer scholen. ”Slechte…
Lees meerNog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om…
Lees meerTechmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen…
Lees meerDe politieke toekomst in Brussel van Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt donderdagochtend bepaald. De CDA’er ondergaat van 09.00 tot 12.00 uur een stevige ondervraging van het…
Lees meerDe verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump in de Verenigde Staten te accepteren. “We zullen hem helpen met…
Lees meerDe Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door…
Lees meerMet Donald Trump als gekozen president van de Verenigde Staten is Europa in een nieuwe realiteit terechtgekomen, maar Amerika heeft ons ook nodig. Dat zegt…
Lees meerIn tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…
Lees meer